Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Γαλαξιακό Ντουέτο Από Τους Γαλαξίες Κεραίες


Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ας ρίξουμε μία ματιά σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές στο Σύμπαν-μία περιοχή που τυγχάνει να μοιάζει με μία ουράνια καρδιά.

Η περιοχή αυτή έχει ονομαστεί "Οι Κεραίες". Ο λόγος για τους γαλαξίες NGC 4038 και NGC 4039, όχι ότι είναι πραγματικά δύο ξεχωριστοί γαλαξίες. Όπως μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα, οι δύο γαλαξίες έχουν εμπλακεί σε μια σύγκρουση γαλαξιακή που ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια χρόνια. Το δημοφιλές ψευδώνυμο των Κεραιών ήρθε λόγω των δύο μακριών μονοπατιών από αστέρια, σκόνη και αέρια που προεξέχουν από τα κύρια όρια των γαλαξιών (που τους καθιστά να μοιάζουν με μια καρδιά, όταν παρατηρείται από απόσταση). Τα εν λόγω υλικά ήταν βασικά τεντωμένα σε δύο μεγάλες ουρές από την έλξη της βαρύτητας.

Η σύγκρουση αυτή βρίσκεται στον αστερισμό Κόραξ (Corvus) περίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, αυτό το ζεύγος γαλαξιών υφίσταται μια έντονη αστρική φάση (που σημαίνει ότι υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό σχηματισμού αστέρων). Μέσα στα επόμενα 400 εκατομμύρια χρόνια περίπου, οι πυρήνες των Κεραίων θα συγχωνευθούν και οι δύο αυτοί γαλαξίες θα γίνουν επισήμως ένας. Με την πάροδο του χρόνου, τα αστέρια, η σκόνη και τα αέρια θα συγχωνευτούν γύρω από ένα νέο γαλαξιακό πυρήνα και θα γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος ελλειπτικός γαλαξίας.

Οι γαλαξιακές συγκρούσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στο σύμπαν. Ο δικός μας Γαλαξίας έχει υποστεί αρκετές τέτοιες συγκρούσεις και αναμένεται να συγκρουστεί με το γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας κατά τα επόμενα λίγα δισεκατομμύρια χρόνια.

Photo Credit: Star Shadows Remote Observatory και PROMPT/CTIO
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου