Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Δείτε Αστεροειδή Να Πιάνει Τον Ταύρο Από Τα Κέρατα




Πάρτε μια γεύση από ένα μεγάλο αστεροειδή που έρχεται να ευχαριστήσει τους ουρανό-παρατηρητές αυτό το μήνα, σιωπηλά ταξιδεύει μέσα από τα κέρατα ενός κοσμικού ταύρου και περνάει δίπλα από ένα διάσημο κατάλοιπο υπερκαινοφανούς.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο αστεροειδής Herculina, ο 532ος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε, θα λάμπει στον ουρανό σε μέγεθος φωτεινότητας περίπου 10. Αυτό θα πρέπει να τον κάνει εύκολο στον εντοπισμό με μικρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, ακόμη και μέσα από το φως πόλεων.
Αυτός ο 140-μιλίων πλάτους (230 χιλιομέτρων εύρους) διαστημικός βράχος είναι στο top 20 των μεγαλύτερων αστεροειδών που είναι γνωστό ότι κατοικούν μέσα στην κύρια ζώνη των αστεροειδών που βρίσκεται μεταξύ του Άρη και του Δία. Έχει μια επιφάνεια που φαίνεται φωτεινότερη από εκείνη της Σελήνης μας, αλλά λόγω της απόστασης του - συνήθως μερικά 260 εκατομμύρια μίλια (400.000.000 χιλιόμετρα) μακριά από τη Γη - βρίσκεται πέρα ​​από την έκταση των περισσότερων ερασιτεχνών αστρονόμων.

Τώρα, όμως, χάρη στην ελλειπτική τροχιά του, ο αστεροειδής Herculina θα έρθει τόσο κοντά όσο 160 εκατομμύρια μίλια (250 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον πλανήτη μας, προσφέροντας μας μια χρυσή ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα κατά τα άλλα δύσκολο στόχο αστροπαρατήρησης.
Για να βρείτε τον αστεροειδή Herculina ψάξτε για τον αστερισμό του Ταύρου. Ξεκινήστε από το φωτεινό πορτοκαλί φάρο Aldebaran - το μάτι - και το άκρο του διακριτικού προσώπου σε σχήμα V του Ταύρου, το οποίο ιππεύει πλέον ψηλά στον νοτιοδυτικό ουρανό νωρίς το βράδυ.
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ο αστεροειδής θα βρίσκεται στο Zeta (ζ) του Ταύρου, το μεγέθους 3 αστέρι που σηματοδοτεί την άκρη του νότιου κέρατου του ταύρου.
Τις νύχτες 5, 6 και 7 του Φεβρουαρίου ο Herculina θα είναι στην πιο κοντινή του θέση στο Zeta (ζ) του Ταύρου, καθιστώντας το αστέρι ένα θαυμάσιο οδοδείκτη για τον εντοπισμό του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου