Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ο Γαλαξίας Μας

Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography 

Ο Γαλαξίας μας, ή αλλιώς Milky Way, είναι ο γαλαξίας που περιέχει το ηλιακό μας σύστημα. Το όνομά του "γαλακτώδες" προέρχεται από την εμφάνισή του σαν μία αμυδρή λαμπερή ζώνη κυρίαρχη σε όλο τον νυχτερινό ουρανό στην οποία το γυμνό μάτι δεν μπορεί να διακρίνει μεμονωμένα αστέρια. Το φως αυτό προέρχεται από άστρα και άλλα υλικά που βρίσκονται εντός του γαλαξιακού επιπέδου. Σκοτεινές περιοχές εντός των ορίων, όπως η Μεγάλη Ρωγμή και ο Σάκος Ανθράκων, αντιστοιχούν σε περιοχές όπου το φως από μακρινά αστέρια είναι αποκλεισμένο από τα σκοτεινά νεφελώματα. Ο όρος "Milky Way" είναι μετάφραση του λατινικού lactea, το οποίο προέρχεται από το ελληνικό "Γαλακτικός Κύκλος".

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά στον ουρανό μία νύχτα ξάστερη και χωρίς φεγγάρι, θα παρατηρήσουμε μία γαλακτόχρωμη ζώνη, με ασαφή όρια και κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Ο Γαλαξίας εκτείνεται βόρεια μέχρι τον αστερισμό Κασσιόπη και νότια μέχρι τον αστερισμό Νότιο Σταυρό. Αυτό δείχνει την κλίση του επιπέδου του ισημερινού της Γης - περίπου 60 μοίρες- και του επιπέδου της εκλειπτικής ως προς το γαλαξιακό επίπεδο. Το κέντρο του Γαλαξία βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη.

Ο Γαλιλαίος πρώτος με το τηλεσκόπιο του το 1610 επιβεβαίωσε την άποψη του Δημόκριτου, ότι η Γαλαξιακή ζώνη αποτελείται από πάρα πολλούς συγκεντρωμένους αστέρες. Ο Ουίλιαμ Χέρσελ πρώτος μετρώντας την αστρική πυκνότητα σε διάφορα σημεία συμπέρανε πως ο Γαλαξίας μοιάζει με ένα τεράστιο δίσκο. Στο παρελθόν, οι αστρονόμοι πίστευαν πως όλα τα αστέρια στο σύμπαν εμπεριέχονταν στον Γαλαξία μας. Πολύ αργότερα, παρατηρήσεις του Edwin Hubble έδειξαν πως ο Γαλαξίας μας είναι απλά ένας από πολλούς γαλαξίες.

Ο Γαλαξίας μας είναι ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας περίπου 100.000-120.000 έτη φωτός σε διάμετρο που περιέχει 100 - 400.000.000.000 αστέρια. Μπορεί, επίσης, να περιέχει περίπου τόσους πλανήτες. Το Ηλιακό Σύστημα βρίσκεται μέσα στο δίσκο, περίπου 27.000 έτη φωτός μακριά από το γαλαξιακό κέντρο, στο εσωτερικό άκρο του Βραχίωνα του Ωρίωνα.

Ο Γαλαξίας είναι μία τεράστια συγκέντρωση από αέρια, σκόνη, ακτινοβολία και αστέρια. Η κεντρική περιοχή του Γαλαξία είναι μία πεπλατυσμένη σφαίρα που περιέχει σκόνη, ακτινοβολία και αστέρες. Έχει ακτίνα περίπου 12.000 έτη φωτός και πάχος 10.000 έτη φωτός. Ο Γαλαξιακός Πυρήνας είναι δύσκολο να παρατηρηθεί, διότι η μεσοαστρική ύλη απορροφά σε μεγάλο βαθμό την ορατή ακτινοβολία της περιοχής. Βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη. Το κεντρικότερο σημείο του Γαλαξία θεωρείται το Α* του Τοξότη (A* Sagittarius), μία συμπαγής, μεγάλης μάζας πηγή ραδιοεκπομπής, που πιθανότατα είναι μία υπερμεγέθης μαύρη τρύπα. Ο δίσκος του Γαλαξία, στον οποίο ανήκει το ηλιακό μας σύστημα, έχει διάμετρο περίπου 120.000 έτη φωτός. Ο Ήλιος μας απέχει από το κέντρο του περίπου 30.000 έτη φωτός και βρίσκεται σε μία από τις σπείρες του. Οι σπείρες είναι περιοχές με πυκνότερη ύλη και περισσότερα αστέρια. Περιέχουν νεογέννητα άστρα, νεφελώματα, ανοιχτά σμήνη αστέρων. Η άλως είναι το παλαιότερο τμήμα του Γαλαξία και είναι μία εκτεταμένη και λεπτή σφαιρική περιοχή. Αποτελείται από αέρια νέφη, κυρίως ιονισμένου υδρογόνου, παλαιούς αστέρες και σφαιρωτά σμήνη αστέρων, ακόμα και σκοτεινή ύλη.

Οι αρχαίοι προσπαθώντας να εξηγήσουν την ύπαρξη του Γαλαξία, έπλασαν αρκετούς μύθους. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Γαλαξίας σχηματίστηκε από την Ήρα όταν έμαθε πως την ξεγέλασε ο Δίας και τάιζε τον μικρό Ηρακλή, τότε έχυσε το γάλα στον ουρανό. Επίσης, οι Πυθαγόρειοι ονόμαζαν τον Γαλαξία "Οδό των Ψυχών".

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

The Sky Is The Limit... Join Us!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου