Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Νέο Πορτραίτο Του Γαλαξία Μας Από Την NASA



Μιλάμε για ένα εξωπραγματικό χάρτη! Η NASA παρουσίασε ένα πανοραμικό πορτραίτο του Γαλαξία μας, του Milky Way.

Αυτή η ζουμαρισμένη, 360 μοιρών θέα κατασκευάστηκε από περισσότερα των 2 εκατομμυρίων υπέρυθρων στιγμιοτύπων που λήφθηκαν κατά την διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA.

Παρά το μέγεθος των 20 - gigapixel του, ο νέος χάρτης καταγράφει μόνο περίπου το 3% του ουρανού μας. Ωστόσο, αφού το όραμα του διαστημικού τηλεσκοπίου επικεντρώθηκε για συνολικά 172 μέρες κατά μήκος του λεπτού δίσκου του Γαλαξία μας, δείχνει περισσότερο από το ήμισυ των αστέρων του. Τα περισσότερα από τα σκονισμένα, βαρυφορτωμένα πεδία αστέρων που βλέπουμε σε αυτό το μωσαϊκό εμφανίζονται να συνωστίζονται κατά μήκος της κεντρικής μπάρας αστέρων που σηματοδοτεί το κέντρο του πυρήνα του γαλαξία μας.

Συνολικά, ο Γαλαξίας μας μοιάζει με ένα κοινό σπειροειδή γαλαξία, έναν που μοιάζει με ένα πεπλατυσμένο σχήμα δίσκου, με το μικρό ηλιακό μας σύστημα να βρίσκεται στο τρίτο εξωτερικό του βραχίονα.

Δείτε Μόνοι Σας

Οποιοσδήποτε κάτω από σκοτεινό ουρανό μακριά από τα φώτα της πόλης μπορεί να βγει έξω σε οποιαδήποτε καθαρή νύχτα αυτή την εποχή του έτους και να παρατηρήσει την ομορφιά του Γαλαξία.

Στραφείτε προς το δυτικό ουρανό και παρατηρήστε τη λάμψη του γαλαξία μας, φαίνεται με τη μορφή ενός αχνού τόξου φωτός που εκτείνεται από το χαμηλό βόρειο ορίζοντα ψηλά μέσα από τα δυτικά. Μετά συνεχίζει κάτω από το νότο.

Το σύνολο της διαδρομής που ακολουθεί ο Γαλαξίας μας στους ουρανούς (το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένας από τους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία μας, που απλώνεται πριν από εμάς) μπορεί να εντοπιστεί εύκολα, γιατί περνάει μέσα από μερικούς από τους λαμπρότερους χειμωνιάτικους αστερισμούς. Τώρα βρίσκονται στα δυτικά στο Βόρειο Ημισφαίριο. Για τους λαούς στο Νότιο Ημισφαίριο, ο Γαλαξίας φαίνεται να απλώνεται από τα νοτιοανατολικά προς τα δυτικά.

Αν είστε σε προάστια με φωτορύπανση, ο Γαλαξίας μας είναι λίγο πολύ αόρατος. Ωστόσο, με ένα ζευγάρι κιάλια, μπορείτε να σαρώσετε εύκολα τον ουρανό και τους τεράστιους αριθμούς σμηνών και ρευμάτων των αστέρων που απαρτίζουν τον Γαλαξία μας. Απλά ακολουθήστε το φωτεινό αστερισμό των άστρων, όπως ο Σείριος, ο Betelgeuse και η Αίγα (Capella) , τα οποία θα λειτουργήσουν ως οδοδείκτες σας.

Photo Credit: NASA/JPL-Caltech/University Of Wisconsin
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου