Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Κοσμικό Μονόπετρο

Το πλανητικό νεφέλωμα Abell 33.
Αυτό το κοσμικό στολίδι είναι ασυνήθιστα συμμετρικό και φαίνεται σχεδόν τέλεια κυκλικό στο ουρανό.
Photo Credit: ESO
Ένα κοσμικό μονόπετρο είναι ο καλύτερος τρόπος να περιγράψει την φανταστική του ομορφιά ένα μακρινό αστέρι στις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

Βρίσκεται περίπου 2.500 έτη φωτός από τη Γη μέσα στην κοιλιά ενός μυθικού νερόφιδου, το Abell 33 αντιπροσωπεύει τα τελευταία υπολείμματα ενός άστρου σαν τον ήλιο που έχει ρίξει την ατμόσφαιρα του στο διάστημα, απελευθερώνοντας μια τεράστια φυσαλίδα αερίου και σκόνης που ονομάζεται πλανητικό νεφέλωμα. 

Αυτό το αστρικό απομεινάρι αποτυπώνεται σε μία εντυπωσιακή λεπτομέρεια όπως δεν γνωρίζαμε ποτέ πριν, χάρη στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) στη μεγάλη έρημο της Χιλής. Η τυχαία ευθυγράμμιση του νεφελώματος και ένα λαμπρό αστέρι, μαζί δημιουργούν το μαγευτικό εφφέ του διαμαντένιου δαχτυλιδιού.  
Πιο συγκεκριμένα, λίγο πιο κάτω από το κέντρο της εικόνας βλέπουμε το σε μέγεθος Γης πυρήνα του προγονικού αστεριού του νεφελώματος.  Εξακολουθεί να καίει με αρκετή ενέργεια για να βγάζει άφθονες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας στο περιβάλλοντα χώρο, το οποίο θα κάνει τη φούσκα να λάμπει για δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από το ξεθώριασμα της στο σκοτάδι.

Δείτε Μόνοι Σας

Το Abell 33 ανήκει σε ένα ουράνιο κατάλογο 86 πλανητικών νεφελωμάτων συγκεντρωμένα από τον αστρονόμο George Abell κατά το 1966. Βρίσκεται μέσα στον νότιο αστερισμό της Ύδρας. Για να δείτε την φανταστική φούσκα 12ου μεγέθους, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο ένα τηλεσκόπιο μεσαίου μεγέθους με καθρέφτη 8-12 ίντσες και σκοτεινούς ουρανούς.

 Αναζητήστε το στο νοτιοανατολικό ουρανό και εντοπίστε το αχνό (αλλά ορατό με γυμνό μάτι) αστέρι ι της Ύδρας, το οποίο αντιπροσωπεύει το λαιμό του αστερισμού του φιδιού. Αυτό θα λειτουργήσει ως το αστρικός οδοδείκτης για να βρείτε την μικρή κοσμική φούσκα.

Στις 10 Απριλίου, το φεγγάρι θα εμφανιστεί σφηνωμένο ανάμεσα στο λαμπρό αστέρι Βασιλίσκος του Λέοντα, πάνω από το ι της Ύδρας. Το πολύ πιο αμυδρό πορτοκαλόχρωμο αστέρι της Ύδρας θα εμφανιστεί κάτω από το φεγγάρι. Η λάμψη του φεγγαριού πιθανότατα θα σβήσει τα περισσότερα αμυδρά αστέρια, οπότε χρησιμοποιήστε κιάλια για να εντοπίσετε το ι της Ύδρας. 

Ενώ ερασιτεχνικά όργανα δεν θα παράγουν ένα εντυπωσιακό θέαμα όπως ένα τεράστιο παρατηρητήριο, ακόμα και έτσι προκαλεί δέος να παρατηρήσει κανείς το θάνατο ενός μακρινού ξαδέλφου του ήλιου μας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου