Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Οι Επιστήμονες Ανακάλυψαν Καινούριο Στοιχείο: Ουνουνσέπτιο, Το Βαρύτερο Στοιχείο Που Δημιουργήθηκε

Ο 120 μέτρων μήκους γραμμικός επιταχυντής στο GSI,
ο οποίος επιτάχυνε τα ιόντα ασβεστίου που χρησιμοποιήθηκαν για να παραγάγουν το στοιχείο 117.
Credit: Universitaet Mainz

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν στις αρχές Μαΐου ότι έχουν δημιουργήσει και παρατηρήσει ένα νέο σούπερ-βαρύ στοιχείο - το στοιχείο 117, το οποίο έχει ονομαστεί προσωρινά "Ουνουνσέπτιο" (ununseptium). Το στοιχείο αυτό ήταν ένα από τα κομμάτια που λείπουν του περιοδικού πίνακα των στοιχείων, και θα μπορούσε να είναι μια γέφυρα για την μακρά αναζήτηση "του νησιού της σταθερότητας" των υπερ-βαρέων στοιχείων.

Το όνομα για το στοιχείο αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι έχει 117 πρωτόνια στον πυρήνα του. Στοιχεία που περιέχουν τόσα πολλά πρωτόνια δεν δημιουργούνται φυσικά στη Γη. Αντίθετα, στο βαθμό που έχουμε ορίσει, ο μόνος τρόπος για να τα δημιουργήσουμε στον πλανήτη μας είναι συνθετικά σε εργαστήριο. Τελικά, αυτός είναι ο λόγος που αυτά τα στοιχεία ονομάζονται «υπερ - βαρέα» στοιχεία. Αυτή η "σούπερ -βαρέα" ταξινόμηση περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που προκύπτουν μετά από το Ραδερφόρντιο, το οποίο έχει 104 πρωτόνια στοιβαγμένα στο κέντρο. Ωστόσο, το ουράνιο, το οποίο έχει 92 πρωτόνια, είναι το βαρύτερο στοιχείο που μπορεί συνήθως να βρεθεί στη φύση. Οι επιστήμονες δημιουργούν γενικά τεχνητά στοιχεία που είναι βαρύτερα από το ουράνιο, τα οποία δημιουργούνται με την προσθήκη πρωτονίων στον ατομικό πυρήνα, μέσω πυρηνικών αντιδράσεων σύντηξης.

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερα πρωτόνια και νετρόνια προστίθενται σε ένα ατομικό πυρήνα, τόσο περισσότερο ασταθή γίνεται ένα άτομο. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα υπερ - βαρέα στοιχεία υπάρχουν μόνο για μικροδευτερόλεπτα ή νανοδευτερόλεπτα προτού διασπαστούν. Επειδή υπάρχουν μόνο για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι δύσκολο να βρεθούν πρακτικές εφαρμογές για τα εν λόγω στοιχεία. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μία "νησίδα σταθερότητας" υπάρχει κάπου στο περιοδικό πίνακα. Αυτό το νησί χαρακτηρίζεται από ένα σημείο στο οποίο τα υπερ - βαρέα στοιχεία γίνονται σταθερά και πάλι. Με τα χρόνια, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει βαρύτερα και βαρύτερα στοιχεία με ελπίδες να ανακαλύψουν πόσο μεγάλα μπορεί να είναι τα άτομα και να διαπιστωθεί με μία προσπάθεια αν υπάρχει ή όχι στην πραγματικότητα αυτή η "νησίδα". Αυτή η νεώτερη ανακάλυψη μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο καθορισμό του αν υπάρχει πράγματι αυτό το νησί.

Το Ουνουνσέπτιο (Ununseptium) αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2010 από μια ομάδα που εργάζεται στο Κοινό Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας στη Dubna της Ρωσίας. Ωστόσο, οι εκθέσεις αυτές απαιτούν προσεκτικές δοκιμές πριν να μπορούν να επαληθευθούν. Κατά συνέπεια, από τότε, οι επιστήμονες έχουν προσχηματίσει δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του νέου στοιχείου.

Το όνομα Ουνουνσέπτιο προέρχεται από το Λατινικό Ununseptium (un-un-septium) και σημαίνει ένα-ένα-επτά, δηλαδή ο ατομικός του αριθμός. Ανησυχείτε ότι Ουνουνσέπτιο μπορούσε να είναι η (ατυχής) μόνιμη ονομασία του νέου αυτού στοιχείου; Να μην ανησυχείτε. Μια επιτροπή από τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC), η οποία είναι η διεθνής οργάνωση που έχει την ευθύνη της επίβλεψης των εγκαινίων των νέων στοιχείων και την τυποποίηση της ονοματολογίας στη χημεία, θα εξετάσει τα πορίσματα και θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί επισήμως το στοιχείο 117. Με την ευκαιρία αυτή, θα δώσει και ένα επίσημο όνομα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου