Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Εντοπίστε Την Νεοανακαλυφθείσα Αδελφή Του Ήλιου

Photo Credit: NRAO

Όχι πια μόνος, ένας χαμένος συγγενής του ήλιου από παλιά φαίνεται να έχει βρεθεί 110 έτη φωτός από εμάς. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν την αστρική καταγωγή μας.

Ονομαζόμενο HD 162826, το φαινομενικά οικείο κίτρινο αστέρι πιστεύεται ότι έχει γεννηθεί στο ίδιο αρχαίο νέφος αερίου όπως ο ήλιος. Το ίδιο νέφος αερίου πιθανότατα γέννησε πολλά άλλα αστέρια.

Αλλά αν ο ήλιος ήταν πράγματι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης αστρικής οικογένειας, που είναι όλοι τώρα;

Ενώ μερικά αστέρια όπως το HD 16826 βρίσκονται γύρω στην τοπική γαλαξιακή μας γειτονιά, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι τα περισσότερα μπορεί να έχουν παρασυρθεί μακριά σε άλλα, πολύ πιο μακρινά μέρη του Γαλαξία μας.

Αν περισσότερα ηλιακά αδέλφια μπορούσαν να εντοπιστούν, έχουμε ελπίδες ότι με τη μελέτη τους θα μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε μερικά από τα μυστήρια που περιβάλλουν όχι μόνο το πώς και πού γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα, αλλά και γιατί είναι τόσο φιλόξενο για τη ζωή.

Οι μελετητές πιστεύουν ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι από νωρίς, ο ήλιος και τα αδέλφια του μπορεί να είχαν αλληλοτροφοδοτήσει το ένα τα πλανητικά συστήματα του άλλου με ζωή.

Αλλά για την ώρα, οι μελλοντικές έρευνες διαστημικών τηλεσκοπίων, όπως η αποστολή Γαία της Ευρώπης θα πρέπει να βρει πολλά περισσότερα αστέρια από την οικογένεια του ήλιου για να διερευνήσει την υπόθεση.

Δείτε Μόνοι Σας

Τοποθετημένο στο βόρειο ανοιξιάτικο αστερισμό του Ηρακλή, το HD 162826, επίσης γνωστό ως HR 6669, δεν είναι πραγματικά ένα αστέρι που φαίνεται με γυμνό μάτι με μέγεθος 6.6, αλλά μπορεί εύκολα να φανεί μέσα από κιάλια από οπουδήποτε στο βόρειο ημισφαίριο.

Για να βρείτε το αστέρι, πρώτα στραφείτε στον αστερισμό του Ηρακλή. Το αστέρι βρίσκεται κατά μήκος μιας νοητής γραμμής που συνδέει τον αγκώνα και το χέρι της μυθικής μορφής του Ηρακλή, που ενσωματώνονται στον αστερισμό. Συγκεκριμένα, βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο από το δρόμο κατά μήκος της γραμμής μεταξύ των πολύ αμυδρών άστρων, θ του Ηρακλή και ι του Ηρακλή.

Ευτυχώς ο Βέγας - ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στο σύνολο του ουρανού - είναι επίσης κοντά, προσφέροντας ένα βολικό οδοδείκτη για τον εντοπισμό του πρωτόγνωρου αδελφού του ήλιου. Το αστέρι είναι σκαρφαλωμένο περίπου 10 μοίρες πάνω δεξιά του Βέγα. Αυτός ο διαχωρισμός είναι ίσος με περίπου το πλάτος μιας γροθιάς στο μήκος του βραχίονα.

Όπως ο ίδιος ο Ηρακλής θα έλεγε, καλό κυνήγι! Μια αναζήτηση θα σας ανταμείψει με την ευκαιρία να θαυμάσετε ένα αστέρι που μοιάζει ακριβώς όπως το δικό μας ήλιο, όπως φαίνεται από τα βάθη του διαστήματος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου