Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Δείτε Την Σμίκρυνση Της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας Του Δία

Photo Credit: NASA, ESA, and A. Simon (Goddard Space Flight Center)

Ακόμα και οι τεράστιοι πλανήτες δεν εξαιρούνται από την συρρίκνωση. Σύμφωνα με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, η εικονιζόμενη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία φαίνεται να έχει συρρικνωθεί αρκετά.

Photo Credit: NASA, ESA, and Z. Levay (STScI)

Η ουράνια καταιγίδα μαίνεται εδώ και αιώνες στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία, μακράν αγαπημένο ατμοσφαιρικό φαινόμενο για προβολή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Όμως, ενώ η Ερυθρά Κηλίδα κάποτε ήταν αρκετά μεγάλη για να καταπιεί τρεις φορές το μέγεθος της Γης, νέα στιγμιότυπα από το παρατηρητήριο σε τροχιά δείχνουν ότι μπορεί πλέον να χωράει μόνο μία.

Επίγειες μετρήσεις με τηλεσκόπιο το 1800 έδειξαν την Κηλίδα να εκτείνεται μερικά 25.476 μίλια (41.000 χιλιόμετρα). Μέχρι τη στιγμή που το διαστημικό σκάφος Voyager 2 αιωρήθηκε πάνω από τον Δία το 1979, η καταιγίδα είχε συρρικνωθεί και είχε φτάσει 14.500 μίλια (23.335 χιλιόμετρα) σε εύρος. Η μυστηριώδης διαδικασία συρρίκνωσης προφανώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Μήπως λοιπόν θα πρέπει να βγάλουμε τον υπερθετικό "Μεγάλη" από το όνομα αυτού του τεράστιου τυφώνα;

Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν για περισσότερα από 80 χρόνια, έτσι δεν αποτελούν έκπληξη στους αστρονόμους. Ωστόσο, παραμένει ένα μυστήριο το γιατί η καταιγίδα σήμα κατατεθέν του Δία ξεθωριάζει. Όχι μόνο είναι το μικρότερο μέγεθος που παρατηρήθηκε ποτέ, αλλά έχει αλλάξει και το σχήμα από οβάλ σε κυκλικό.


Μια πιθανότητα είναι ότι κάποιες μικρότερες κοντινές καταιγίδες στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μπορεί να τραβάνε ενέργεια από το γιγαντιαίο τυφώνα και να τον αποδυναμώνουν, με συνέπεια να συρρικνώνεται.

Δείτε Μόνοι Σας

Οι ερασιτέχνες ουρανό - παρατηρητές δεν χρειάζεται να εκνευρίζονται ακόμα, καθώς η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα εξακολουθεί να είναι θέαμα.

Για να βρείτε τον μεγαλύτερο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα με γυμνό μάτι, απλά κοιτάξτε για ένα πολύ λαμπερό κρεμ αστέρι να βρίσκεται χαμηλά πάνω από τον δυτικό ορίζοντα λίγο μετά το σούρουπο.

Ο Δίας θα βυθιστεί γρήγορα νωρίς το βράδυ και θα εξαφανιστεί πριν από τα τοπικά μεσάνυχτα.

Ο πέμπτος πλανήτης από τον ήλιο κάθεται μέσα στα όρια του ζωδιακού αστερισμού των Διδύμων, ακριβώς πάνω από το δεξί γόνατο του Πολυδεύκη.

Δεν πρέπει να χάσετε τον Δία - ακόμα και αν βρίσκεστε σε μία πόλη με φωτορύπανση - καθώς τώρα είναι ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια σε ολόκληρο τον ουρανό. Τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο λαμπερό; Πρώτα απ 'όλα, είναι ένα πραγματικό τέρας σε μέγεθος, με διάμετρο 88.234 μίλια (142.000 χιλιόμετρα). Περισσότερο από 1.300 φορές στο μέγεθος της Γης, αυτό το καθιστά ένα αρκετά ευρύ αντικείμενο στον ουρανό για να φανεί ως ένας δίσκος χρησιμοποιώντας ακόμη και το μικρότερο από τα οπτικά βοηθήματα.

Αν θέλετε να έχετε μία φοβερή στιγμή και να μάθετε γιατί πραγματικά ο Δίας είναι αγαπημένος στους ουρανό - παρατηρητές, δοκιμάστε να στρέψετε τα κιάλια σας στον πλανήτη. Κρατήστε τα αρκετά σταθερά και πρέπει να είστε σε θέση να δείτε τέσσερις από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του πλανήτη, που για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν από τον Γαλιλαίο πριν από 400 χρόνια το 1609. Γνωστοί ως οι δορυφόροι του Γαλιλαίου, είναι η Ιώ, η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ - όλοι συγκρίσιμοι σε μέγεθος με το δικό μας δορυφόρο το φεγγάρι και ονομαζόμενα από μυθολογικούς συντρόφους του Δία.

Η θέα σας θα είναι ακόμη καλύτερη με ένα μικρό τηλεσκόπιο, το οποίο θα είναι σε θέση να σας αποκαλύψει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στον δίσκο του Δία. Σε υψηλότερες μεγεθύνσεις, αν έχετε χρονομετρήσει τις παρατηρήσεις σας με ακρίβεια, θα δείτε ακόμα και ίχνη της διάσημης Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας.

Εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η καταιγίδα μπορεί να μίκραινε από την εποχή του Γαλιλαίου το 1600 και είναι ακόμα ορατή από εμάς.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου