Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Η Γη Από Τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Photo Credit: NASA, ISS Earth Viewing Experiment


Η παρατήρηση των σύννεφων, από τα πιο αρχαία χόμπι, εισέρχεται στην σύγχρονη εποχή, χάρη στους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Θέλατε πάντα να κάθεστε στο διάστημα και να βλέπετε καθώς η Γη γυρίζει νωχελικά από κάτω σας, ακριβώς όπως και οι αστροναύτες; Λοιπόν, η NASA προσφέρει το επόμενο καλύτερο πράγμα για να είναι κανείς εκεί αυτοπροσώπως, με την ευγενική προσφορά μιας σειράς υψηλής ευκρίνειας καμερών που έχουν εγκατασταθεί στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τον περασμένο μήνα.

Τώρα μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μαγευτικά σε απευθείας σύνδεση πλάνα από τα σύννεφα, τους ωκεανούς και τις ηπείρους να πλέουν στις οθόνες μας ανά πάσα στιγμή. 

Οι τέσσερις πάντα ανοιχτές κάμερες υψηλής ευκρίνειας (HD), οι οποίες στεγάζονται σε περιβλήματα ελεγχόμενης θερμοκρασίας και πίεσης, ξεκίνησαν στις 30 Απριλίου. Αποτελούν μέρος ενός πειράματος για να καθοριστεί αν η τρέχουσα τεχνολογία καμερών μπορεί να επιβιώσει σε μακροχρόνια έκθεση στην ακραία ακτινοβολία του διαστήματος. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα: http://www.ustream.tv/channel/iss-hdev-payload

Οι μηχανικοί ελπίζουν ότι αυτή η δοκιμαστική λειτουργία θα βοηθήσει να προσδιοριστεί πώς οι μελλοντικές κάμερες μπορούν να παραμένουν αξιόπιστες κατά τη διάρκεια εκτεταμένων αποστολών, είτε σε χαμηλή γήινη τροχιά είτε σε μια πολυετή αποστολή στον Άρη.

Αν δείτε την τροφοδοσία σε αυτή την ιστοσελίδα του Johnson Space Center της NASA, μπορείτε επίσης να δείτε έναν παγκόσμιο χάρτη που δείχνει που πετάει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός εκείνη την ώρα.

Παρακολουθήστε για αρκετή ώρα και θα δείτε εναλλαγή από κάμερες να δείχνουν διάφορες απόψεις της Γης, συμπεριλαμβανομένων ανατολές του ηλίου και ηλιοβασιλέματα κάθε 45 λεπτά.

Αυτό συμβαίνει γιατί το εργαστήριο σε τροχιά χρειάζεται μόνο 90 ​​λεπτά για να περικυκλώσει τη Γη, ενώ ταξιδεύει με περίπου 17.000 μίλια (27.359 χιλιόμετρα) ανά ώρα. Έτσι, μην εκπλαγείτε όταν η οθόνη σας σκοτεινιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς ο σταθμός πετάει στην νυχτερινή πλευρά του πλανήτη.

Έτσι, ενώ θα μπορούσαμε να ονειρευόμαστε μόνο να γίνουμε αστροναύτες, μπορούμε τουλάχιστον να απολαύσουμε την απίστευτη θέα από το διάστημα ανά πάσα στιγμή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου