Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Δείτε Την Βροχή Μετεωριτών Από Βοωτίδες Την Παρασκευή

Photo Credit: May Suen

Τα μετέωρα δημιουργούνται όταν μικροσκοπικά θραύσματα διαπλανητικής ύλης, γνωστά ως μετεωρίτες - που είναι συνήθως συντρίμμια από έναν κομήτη και απλώνονται κατά μήκος της τροχιάς του κομήτη αυτού - εισβάλουν στην ατμόσφαιρα της Γης και πυρακτώνονται. Σε γενικές γραμμές αυτή η διαδικασία θέρμανσης συμβαίνει σε υψόμετρο 47-62 μίλια (75-100 χιλιόμετρα). Η θερμότητα που παράγεται καθώς τα μικροσκοπικά θραύσματα πετρωμάτων εισάγονται στην ατμόσφαιρα της Γης εξατμίζει τελικά την συντριπτική πλειοψηφία των μετεωριτών και μόνο οι μεγαλύτεροι επιβιώνουν για να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης (ευτυχώς για εμάς). Τα τμήματα που πραγματικά φτάνουν στη Γη ονομάζονται «μετεωρίτες».

Όταν η Γη περνά μέσα από ένα πλήθος από μετεωρίτες ονομάζεται "βροχή μετεωριτών". Και αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί μια τέτοια βροχή - οι Βοωτίδες 2014, βροχή μετεωριτών, μπαίνει στο δρόμο μας την Παρασκευή 27 Ιουνίου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο πριν την αυγή, κοιτάξτε προς το βορειοδυτικό τμήμα του ουρανού και μπορεί να δείτε μερικούς πρώτους διάττοντες αστέρες. Η βροχή μετεωριτών θα εμφανιστεί μέσα από τον αστερισμό του Βοώτη, από τον οποίο οι Βοωτίδες πήραν το όνομα τους. Θα έχουμε ένα σκοτεινό και ασέληνο ουρανό, καθώς η νέα σελήνη πραγματοποιείται γύρω στις 4 π.μ. EDT, δηλαδή 11 π.μ. ώρα Ελλάδος, η οποία θα δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για παρατήρηση. Το καλύτερο μέρος για να δείτε αυτή την βροχή είναι το βόρειο ημισφαίριο. Οι Βοωτίδες, όπως και οι περισσότερες άλλες βροχές μετεωριτών, πιστεύεται ότι προκαλούνται από το μονοπάτι των συντριμμιών που αφήνει πίσω του ένας κομήτης όταν περνάει. Ο κομήτης Pons-Winnecke, που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο κάθε 6,4 χρόνια, είναι υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη βροχή μετεωριτών.

Οι αστρονόμοι δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι να περιμένουν από την βροχή της φετινής χρονιάς, καθώς οι Βοωτίδες ήταν λίγο ανενεργές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, προσέφεραν ένα όμορφο θέαμα στην αρχή όταν ανακαλύφθηκαν. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι, το 1927, η ρωσική κοινωνία Mirovedenie υπολόγισε ένα καταπληκτικό αριθμό 500 μετέωρα την ώρα! Αλλά δυστυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Τούτου λεχθέντος, ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να χάσετε. Το 1998, η βροχή παρήγαγε ένα απροσδόκητο ποσό 100 μετεώρων την ώρα. Ομοίως, μεμονωμένα άτομα κατέγραψαν ξεσπάσματα 50 έως 100 μετέωρα ανά ώρα το 2004.

Μέχρι στιγμής, φέτος υπολογίζεται να είναι μία μέτρια χρονιά, με τους αστρονόμους να προβλέπουν μερικές δεκάδες μετεωρίτες ανά ώρα. Ωστόσο, δεδομένης της απρόβλεπτης φύσης που έχουν οι βροχές μετεωριτών, θα είναι καλύτερα να μείνετε για λίγο έξω, απλά για να δείτε τι μπορείτε να παρατηρήσετε. 

Οι Βοωτίδες ταξιδεύουν αργά. Έρχονται με περίπου 40.000 μίλια (64.000 χιλιόμετρα) την ώρα. Τελικά, αυτό είναι λιγότερο από το ένα τρίτο της ταχύτητας πολλών από τις άλλες ετήσιες βροχές μετεωριτών που παρατηρούμε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου