Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ο Πυρήνας Νέφους Του Όφεως

Photo Credit: NASA/JPL-Caltech/2MASS

Αυτό που αποκαλύπτεται σε αυτή την πρόσφατη φωτογραφία που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και της Micron All Sky Survey 2 (2MASS) είναι η περιοχή σχηματισμού άστρων που ονομάζεται πυρήνας νέφους του Όφεως. Το σμήνος που εμφανίζονται περιέχει αστέρια που είναι ανάμεσα στα νεότερα που βρέθηκαν στον γαλαξία μας! Χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπερύθρων, τα τηλεσκόπια συλλαμβάνουν λεπτομέρειες μέσα στο γόνιμο αστρικό έδαφος που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμες.

Χρησιμοποιώντας ορατά χρώματα στο υπέρυθρο φως μέσα στη δομή, οι αστρονόμοι είναι σε θέση να κοιτάξουν μέσα από την ομίχλη του αερίου και της σκόνης για να παρατηρήσουν τα εμβρυϊκά αστέρια, απλά να παίρνουν μορφή. "Εμφανίζονται ως κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα σημεία συγκεντρωμένα κοντά στο κέντρο της εικόνας. Άλλα κόκκινα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένων και των πιδάκων υλικού που εκτινάσσονται από αυτά τα νεαρά άστρα"(NASA). Το κεντρικό νέφος του νεφελώματος, το οποίο είναι γεμάτο από συστατικά των αναπαραγωγικών αστεριών, είναι χρώματος μπλε.


Τοποθετημένο 750 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Όφεως, αυτή η περιοχή του διαστήματος στερείται της ύπαρξης σούπερ φωτεινών αστεριών. "Ο πυρήνας περιέχει ένα πυκνό, πολύ νεαρό, χαμηλής μάζας αστρικό σμήνος με περισσότερα από 300 αντικείμενα σε όλες τις εξελικτικές φάσεις" (Το Μοριακό Νέφος του Όφεως). Τα αστέρια που βρίσκονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο του Όφεως, παρέχουν τα περισσότερα από τα μικροσκοπικά - σαν τσίμπημα καρφίτσας - σημεία φωτός που φαίνονται στην εικόνα. Ο ίδιος ο σχηματισμός αποτελείται από χαμηλού έως μέτριου μεγέθους ουράνια αντικείμενα, τα οποία εμφανίζονται πιο αμυδρά και σκοτεινά στο νυχτερινό ουρανό.

Μελετώντας συνέχεια τέτοιου είδους αστρικές περιοχές αναλυτικά, οι επιστήμονες μπορούν να αρχίσουν να διαλευκάνουν το μυστήριο του πώς αστέρια με διαφορετικές μάζες σχηματίζονται μέσα στα νεφελώματα. Μας επιτρέπει, επίσης, να κατανοήσουμε, με περαιτέρω λεπτομέρειες, πώς η χημική σύνθεση συμβάλλει στη διαδικασία της σύντηξης της ζωής ενός άστρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου