Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Cygnus ΟΒ2

Photo Credit: X-ray: NASA/CXC/SAO/J.Drake et al,
 Optical: Univ. of Hertfordshire/INT/IPHAS, Infrared: NASA/JPL-Caltech

Ανάμεσα στα δισεκατομμύρια άστρα στο γαλαξία μας, μπορούμε να βρούμε αρκετές εκατοντάδες σμήνη αστέρων - 152 έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. To Cygnus ΟΒ2, είναι το σπίτι μερικών από τα πιο μεγάλα αστέρια που έχει να μας προσφέρει ο Γαλαξία μας. Καίνε φωτεινά και είναι εξαιρετικά θερμά, δύο παράγοντες που επιταχύνουν το μηχανισμό που ευθύνεται για το θάνατο των μεγάλων άστρων, τα σουπερνόβα. Μερικές φορές, μπορεί να περιορίσει την αστρική διάρκεια ζωής σε μόλις λίγα εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Στη συγκεκριμένη εικόνα, πάνω από 60 διαφορετικά αστέρια τύπου O και τύπου Β είναι ορατά, το καθένα περίπου 5.000 έτη φωτός από τη Γη (στον αστερισμό του Κύκνου). Τα περισσότερα από τα αστέρια είναι μάλλον νεαρά και εκτείνονται περίπου από ένα εκατομμύριο χρόνια σε επτά εκατομμύρια χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από αυτά θα έπρεπε να είναι ακόμα τυλιγμένα σε ένα αστρικό δίσκο σκόνης και αερίου. Δυστυχώς, τα περισσότερα δεν είναι.

Επιπλέον, οι αστρονόμοι δηλώνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των τεράστιων άστρων OB δεν αποκαλύπτουν κανένα στοιχείο ενός τέτοιου δίσκου, υποδεικνύοντας ότι η υπεριώδης ακτινοβολία συνεχούς ροής από τα νέα αστέρια έχει διαβρώσει το δίσκο πολύ νωρίς.

Τέλος, το σμήνος περιλαμβάνει τη μάζα 30.000 ήλιων, η οποία απεικονίζει με ακρίβεια πόσο ογκώδη είναι πολλά από αυτά τα αστέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου