Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Παρατηρήθηκαν 101 Θερμοπίδακες Να Εκρήγνυνται Σε Δορυφόρο Του Κρόνου

Photo Credit: NASA/JPL

Οι Επιστήμονες της NASA αναφέρουν ότι 101 θερμοπίδακες εκρήγνυνται από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου, Εγκέλαδου. Ενώ είχαν εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2005, ο συνολικός αριθμός των πιδάκων έχει αποκαλυφθεί από μια σειρά υπερπτήσεων του διαστημικού σκάφους Cassini της NASA. Έχει υπολογιστεί πως ο Εγκέλαδος εκτοξεύει 200 κιλά υλικού στο διάστημα ανά δευτερόλεπτο. Αυτό, όπως και η διαρροή θερμότητας και η έλλειψη κρατήρων στο νότιο πόλο του δορυφόρου δείχνουν ότι ο Εγκέλαδος έχει ενεργά γεωλογικά στρώματα.


Οι θερμοπίδακες "δεν είναι ένα φαινόμενο κοντά στην επιφάνεια, αλλά έχει πολύ βαθύτερες ρίζες", λέει σε μία δήλωση του ο επικεφαλής της ομάδας απεικόνισης του Cassini, Carolyn Porco, του Space Science Institute στο Boulder του Κολοράντο. Όλοι οι πίδακες ξεσπούν από μια σειρά από ρωγμές στις νότιες πολικές περιοχές του δορυφόρου, οι λεγόμενες "Ρίγες της Τίγρης" που πιστεύεται ότι αποτελούν διέξοδο για μία υπόγεια θάλασσα από κάτω από την παγωμένη κρούστα του δορυφόρου. Κάθε μία έχει μήκος περίπου 84 μίλια (135 χιλιόμετρα).


Η θέση των πιδάκων κατά μήκος των Ριγών της Τίγρης του Εγκέλαδου.
Photo Credit: NASA / JPL / Cassini

Η ανακάλυψη των πιδάκων έχει ενθουσιάσει τους αστροβιολόγους, οι οποίοι βλέπουν το νερό ως ένα κρίσιμο συστατικό για την εξωγήινη ζωή. Προτάσεις για μελλοντικές αποστολές προς τον Εγκέλαδο και τον Κρόνο έχουν συμπεριλάβει δειγματοληψία αυτών των θερμοπιδάκων από διαστημικές συσκευές. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου