Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Η Γη Από Το Διάστημα

Photo Credit: NASA

Η Χλωμή Μπλε Κουκκίδα: Είναι πολύ πιθανόν, να είναι η πιο διάσημη φωτογραφία που λήφθηκε ποτέ. Το 1990, το Voyager 1 είχε περάσει τον Κρόνο και ταξίδευε προς την τεράστια έκταση του διαστρικού χώρου. Το μικροσκοπικό διαστημικό σκάφος ήταν περίπου 3700 εκατομμύρια μίλια από την Γη. Πριν αφήσει το μικρό μας κομμάτι του σύμπαντος, ο αστρονόμος Carl Sagan ζήτησε να στραφεί πίσω το διαστημικό σκάφος και να πάρει μια τελευταία φωτογραφία της Γης. Δεν ήθελε αυτή την εικόνα για έρευνα και επιστημονική ανάλυση. Ήθελε μια υπενθύμιση. Μια υπενθύμιση της ασημαντότητας του πλανήτη μας, της δικής μας αλαζονικής έπαρσης, της μοναδικής σχέσης που μοιραζόμαστε με αυτόν τον κόσμο ... ήθελε μια υπενθύμιση του τι διακυβεύεται.

Photo Credit: NASA / ISS

Η Ελλάδα Από Το Διάστημα: Φωτογραφίες από παρατηρήσεις της Γης που ελήφθησαν από το διαστημικό λεωφορείο σε τροχιά, Atlantis, κατά τη διάρκεια της STS-84 αποστολής.

Η Αθήνα Την Νύχτα!
Photo Credit: Chris Hadfield/ ISS


Ο αστροναύτης Chris Hadfield ευχάριστα μας εξέπληξε για άλλη μια φορά, καθώς ο Καναδός διοικητής του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού ανέβασε μια εικόνα από την ελληνική πρωτεύουσα το βράδυ, όπως φαίνεται από την τροχιά. Χαρακτηριστικά ο Hadfield έγραψε: "Αθήνα, Ελλάδα. Ο Παρθενώνας στην καρδιά ξεχωρίζει από την τροχιά".

Ο Κομήτης Lovejoy!
Photo Credit: Dan Burbank/ ISS

Ο Κομήτης Lovejoy: Ο διοικητής του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, Dan Burbank, έχει συλλάβει αυτή την θεαματική εικόνα του κομήτη Lovejoy την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου. Ο Burbank περιγράφει ότι έχει δει τον κομήτη με τον ισχυρισμό ότι είναι "το πιο εκπληκτικό πράγμα που έχει δει ποτέ στο διάστημα".


Το Λονδίνο Την Νύχτα!
Photo Credit: NASA/ESA

Το Λονδίνο Από Το Διάστημα: Αυτή η εικόνα λήφθηκε από τον αστροναύτη της ESA, André Kuipers, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. O Kuipers χρησιμοποίησε το Nightpod για να συλλάβει αυτή την εικόνα το 2012 (η χρονιά που το Λονδίνο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες). 


Η Ιταλία Την Νύχτα!
Photo Credit: NASA

Η Ιταλία Από Το Διάστημα: Μια φωτογραφία της Ιταλίας από το διάστημα, που λήφθηκε από έναν από τα 32 μέλη του πληρώματος Expedition στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που πετάει με περίπου 240 μίλια πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, στις 18 Αυγούστου του 2012. Είναι πολύ εύκολο να δείτε τα νυχτερινά φώτα της Ρώμης και της Νάπολης ορατά στην ακτή κοντά στο κέντρο. Η Σαρδηνία και η Κορσική είναι ακριβώς πάνω από το αριστερό κέντρο της φωτογραφίας και η Σικελία είναι κάτω αριστερά. Φαίνεται επίσης πόσο μεγάλη είναι η Σικελία στην πραγματικότητα!

Η Θάλασσα Της Καραϊβικής!
Photo Credit: NASA/ISS

Η Καραϊβική Από Το Διάστημα: Ένα από τα 40 μέλη του πληρώματος Expedition που επέβαιναν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πετώντας μερικά 225 ναυτικά μίλια πάνω από την Θάλασσα της Καραϊβικής τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουλίου, φωτογράφησε αυτή τη βόρειο πανόραμα που περιλαμβάνει τμήματα της Κούβας, από τις Μπαχάμες και της Φλόριντα και περνάει ακόμα σε πολλές άλλες περιοχές στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Η μακριά σειρά από φώτα στα αριστερά από το κέντρο δείχνει το σχήμα του Μαϊάμι.

Photo Credit: NASA, NOAA NGDC, Suomi-NPP, Earth Observatory

Νυχτερινός Παγκόσμιος Άτλας: Αυτή η εικόνα είναι μία φανταστική σύνθετη εικόνα που δείχνει ολόκληρο τον πλανήτη μας, όπως φαίνεται τη νύχτα. Οι εικόνες ελήφθησαν από μια σειρά δορυφόρων κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Οκτωβρίου 2012. Η σύνθετη εικόνα δείχνει μία ασυννέφιαστη, ξάστερη Γη, στην οποία εύκολα διακρίνει κανείς τις λεπτομέρειες της ανθρώπινης δραστηριότητας που εξαπλώνεται σε όλη την επιφάνεια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου