Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Δείτε Την Επιφάνεια Του Άρη


Κάθε έμπειρος ταξιδιώτης ξέρει πως δεν μπορεί να φύγει από το σπίτι χωρίς ένα έμπιστο χάρτη. Χάρη στην Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS), οι αστροπαρατηρητές και οι μελλοντικοί εξερευνητές έχουν τώρα τον πιο λεπτομερή χάρτη του Άρη που έγινε ποτέ. 

Ο υψηλής ανάλυσης χάρτης παρουσιάζει με ζωηρά χρώματα το γεωλογικό ανάγλυφο του πλανήτη. Οι επιστήμονες περιμένουν ότι θα προσφέρει ενδείξεις για τις γεωλογικές διεργασίες που διαμόρφωσαν το άγονο, ανεμοδαρμένο τοπίο του κόκκινου πλανήτη, καθώς και να καθοδηγήσει τυχόν μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές. 

Ο νέος γεωλογικός χάρτης του Άρη από το USGS είναι η πιο πλήρης αναπαράσταση,
μέχρι στιγμής, της επιφάνειας του κόκκινου πλανήτη.
Photo Credit: USGS

Οι άνθρωποι στέλνουν ρομποτικούς απεσταλμένους στον γείτονα μας για περισσότερο από πέντε δεκαετίες τώρα, αλλά μόνο μετά το 1990 οι τεχνητοί δορυφόροι που βρίσκονται στην τροχιά του είχαν τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουν τα μέταλλα, το νερό, και την υπόγεια γεωλογία του Άρη. Οι παλαιότερες περιοχές του πλανήτη, σχεδόν τεσσάρων δισεκατομμυρίων χρόνων, είναι χρώματος σκούρο καφέ. Οι νεότερες περιοχές είναι χρώματος πορτοκαλί και κόκκινο. 

"Ο νέος παγκόσμιος γεωλογικός χάρτης του Άρη θα παρέχει γεωλογικό πλαίσιο για τις περιφερειακές και τοπικές επιστημονικές έρευνες για πολλά χρόνια στο μέλλον", δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του USGS, Suzette Kimball.


"Τα ευρήματα από το χάρτη θα επιτρέψουν στους ερευνητές να αξιολογήσουν πιθανές τοποθεσίες προσγείωσης για μελλοντικές αποστολές στον Άρη που μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω κατανόηση της ιστορίας του πλανήτη." 

Τον χάρτη μπορείτε να τον κατεβάσετε δωρεάν στο επίσημο site του USGS: http://pubs.usgs.gov/sim/3292/

Δείτε Μόνοι Σας

Βγείτε έξω μία οποιαδήποτε καθαρή νύχτα αυτή την εβδομάδα και θα είστε σε θέση να δείτε καθαρά τον Άρη να κρέμεται χαμηλά στον ουρανό νοτιοδυτικά. Ορατός με γυμνό μάτι ως ένα φωτεινό, πορτοκαλόχρωμο αστέρι, ο πλανήτης λάμπει δίπλα σε ένα πραγματικό αστέρι, τον μπλε-άσπρο Στάχυ.

Η απόσταση μεταξύ του κόκκινου πλανήτη και της Γης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, αλλά ο μέσος όρος είναι 140 εκατομμύρια μίλια (225.000.000 χιλιόμετρα). Αυτό είναι τόσο μακριά που το φως του ήλιου που αντανακλάται από την κατακόκκινη επιφάνεια του διαρκεί κατά μέσο όρο 12,5 λεπτά για να φτάσει στα μάτια μας. 

Στρέψτε το ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο σας στον πλανήτη και με την υψηλή μεγέθυνση θα αποκαλυφθούν μερικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας. Λόγω της τροχιακής θέσης του σε σχέση με τον ήλιο και τη Γη, ο Άρης δεν είναι πλήρως φωτισμένος, μόνο περίπου το 87% του λάμπει. Έτσι, αντί να είναι ένας στρογγυλός δίσκος, έχει το σχήμα μίας μικρογραφίας της σελήνης. 

Ένα χαρακτηριστικό που σίγουρα θα πιάσει το μάτι σας είναι ο παγωμένος βόρειος πόλος. Αποτελούμενος από παγωμένο νερό και παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα (ή ξηρό πάγο), οι πόλοι λάμπουν με φωτεινό λευκό και στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη είναι εμφανής γιατί πλέον έχει κλίση περίπου 23 μοίρες προς τη Γη. 

Ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο με τουλάχιστον έναν τεσσάρων ιντσών καθρέφτη θα αποκαλύψει ένα μοτίβο φωτεινών και σκοτεινών φωτοσκιάσεων παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στο φεγγάρι μας. 

Καλή Παρατήρηση!!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου