Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ο Γαλαξίας Μας Είναι Μικρότερος Από Ότι Νομίζαμε

Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο Γαλαξίας μας φαίνεται ότι έχει μπει σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με μια νέα προσομοίωση υπερυπολογιστή, αποδεικνύεται ότι το σύνολο της μάζας του Γαλαξία μας είναι περίπου το μισό του μεγάλου γαλαξία της Ανδρομέδας - τον πλησιέστερο γειτονικό μας σπειροειδή γαλαξία, περίπου 2,6 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς. Οι αστρονόμοι είχαν από καιρό σκεφτεί ότι οι γαλαξίες ήταν δίδυμοι. 

Ενώ οι δύο γαλαξίες έχουν παρόμοια έκταση και δομή, η διαφορά βάρους φαίνεται να αφορά το ποσό της λεγόμενης σκοτεινής ύλης, που είναι βαρυτικά συνδεδεμένη σε κάθε γαλαξία. Ενώ η σκοτεινή ύλη παραμένει αόρατη, οι αστρονόμοι μπορούν να μετρήσουν το βάρος της (πιστεύεται ότι είναι μάζες από σωματίδια μιας εξωτικής κατηγορίας φυσικής) από τη βαρυτική της επίδραση στους γαλαξίες. 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, δείχνει ότι η Ανδρομέδα διαθέτει διπλάσια ποσοστά σκοτεινής ύλης από ότι ο Γαλαξία μας.

Δείτε Μόνοι Σας 

Τα τέλη Ιουλίου και οι αρχές Αυγούστου τείνουν να είναι μερικές από τις καλύτερες περιόδους για να δούμε τον Γαλαξία αργά στον νυχτερινό ουρανό. Το καλύτερο μέρος για να παρατηρήσετε την αμυδρή ζώνη φωτός του είναι από σκοτεινό τοπίο, μακριά από τα φώτα της πόλης. 

Photo Credit: Δημήτρης Μάλλιαρης

Με την Νέα Σελήνη, το φεγγάρι θα είναι έξω από τον νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα, δίνοντας μας έτσι μία καλή ευκαιρία για να δούμε τον Γαλαξία μας. Ψάξτε για τον Γαλαξία μας, που εκτείνεται επάνω από το βορειοανατολικό ορίζοντα, κυριαρχώντας ψηλά στον ανατολικό ουρανό και στη συνέχεια, φθάνοντας έως το νότιο ορίζοντα.

Ενώ φαίνεται καλύτερα στο σκοτεινό ουρανό, η σκιά του Γαλαξία μας που βλέπουμε το καλοκαίρι αποτελείται κυρίως από αστέρια ενός από τους σπειροειδείς βραχίονες του και αστέρια από το πυκνό, φωτεινό πυρήνα του. Ο πυρήνας βρίσκεται πάνω από τον νότιο ορίζοντα, όταν τον παρατηρείτε από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. 

Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα και απολαύστε αυτό τον λαμπερό ουρανό με κιάλια. Θα παρατηρήσετε ότι μουντή λάμψη του γαλαξία είναι στην πραγματικότητα ένα ποτάμι από αμέτρητα αστέρια, όλα τους χιλιάδες έτη φωτός μακριά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου