Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ο Προμηθέας - Saturn's moon Prometheus and the F ring

Photo Credit: NASA

Ο Προμηθέας πήρε το όνομα του από ένα Τιτάνα στην ελληνική μυθολογία, που ήταν γνωστός για την ευφυΐα και την αντοχή του. Ήταν ένας αρχαίος ήρωας που επέτρεψε την εξέλιξη του πολιτισμού όταν έκλεψε την ουράνια φωτιά για χρήση των απλών θνητών. Ως συνέπεια, ο Δίας τον καταδίκασε σε αιώνιο μαρτύριο, δεμένο σε ένα βράχο, όπου ένας αετός τρεφόταν με το συκώτι του καθημερινά.

Ο Προμηθέας (ο δορυφόρος) είναι ένας από τους εσώτερους δορυφόρους του Κρόνου και περιφέρεται γύρω από τον αέριο γίγαντα περίπου 86.565 μίλια (139.350 χιλιόμετρα) μακριά. Ανακαλύφθηκε το 1980 από το σκάφος Voyager 1, που στάλθηκε για να εξερευνήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα και τους δορυφόρους των αέριων γιγάντων πριν αποσταλεί σε ένα ταξίδι στο διαστρικό χώρο. Σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους δορυφόρους του Κρόνου, ο Προμηθέας έχει εξαιρετικά επίμηκες σχήμα και με διάμετρο περίπου 53,4 μίλια (86 χλμ.), είναι ένας από τους μικρότερους φυσικούς δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος. 

Μαζί με την Πανδώρα, ο Προμηθέας λειτουργεί ως ένας δορυφόρος βοσκός (ή ποιμένας) για το περίφημο δακτύλιο F του Κρόνου. Όταν λέμε ότι ενεργούν ως βοσκοί, εννοούμε τους δορυφόρους (ιδιαίτερα ο Προμηθέας) που εισάγουν μια σειρά από σωματίδια που συνδέει το δακτύλιο με τον δορυφόρο. Μαζί, η βαρυτική αλληλεπίδραση των δύο δορυφόρων διαταράσσει τον πάγο και το πέτρωμα που συνθέτουν τον δακτύλιο F. Καθώς ο Προμηθέας προσεγγίζει και αποτραβιέται, έλκει υλικό κάνοντας τον δακτύλιο να λεπταίνει.

Αυτό είναι ένα βίντεο του Προμηθέα που αλληλεπιδρά με τους δακτυλίους του Κρόνου που λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini.







ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ; Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου