Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Βροχή Μετεωριτών Από Περσείδες

Photo Credit: Tony Hallas

Είναι η εποχή τους, η βροχή διαττόντων αστέρων κορυφώνεται. Οι Περσείδες κορυφώνονται επίσημα μεταξύ 10 και 13 Αυγούστου και φέτος συμβαίνει να συμπίπτει με μία Σούπερ Σελήνη. 

Η βροχή μετεωριτών από Περσείδες είναι μία από τις φωτεινότερες και πιο συνεπείς βροχές μετεωριτών που βλέπουμε. Φαίνονται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα, από τον οποίο πήρε η βροχή μετεωριτών την ονομασία της μετά. Οι Περσείδες πέφτουν όταν Γη περνά μέσα από το μονοπάτι από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της βροχής, οι αστροπαρατηρητές μπορούν να δουν 60 έως 100 μετέωρα ανά ώρα. 

Που Και Πότε

Οι Περσείδες φαίνονται καλύτερα από τους λαούς βόρεια του ισημερινού, αλλά μερικά από τα υψηλότερα νότια γεωγραφικά πλάτη μπορεί να είναι σε θέση να πιάσουν μερικά μετέωρα. Η βροχή θα είναι ορατή στο βορειοανατολικό τμήμα του ουρανού, κοντά στο ζενίθ. Αν βγείτε και ξαπλώσετε έξω, θα μπορείτε να δείτε χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Οι Περσείδες φαίνονται καλύτερα στη μέση της νύχτας, σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος μεταξύ της τοπικής ανατολής και δύσης του ηλίου σας (τότε ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός). Δεδομένου ότι το φεγγάρι ήταν γεμάτο αυτό το Σαββατοκύριακο, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σας για να δείτε μετεωρίτες, αλλά και πάλι θα πρέπει να εξακολουθούν να υπάρχουν άφθονοι ορατοί μετεωρίτες. 

Πως Να Δείτε Καλύτερα

- Το να φύγετε μακριά από την πόλη βοηθά. Όσο πιο μακριά από τη φωτορύπανση τόσο το καλύτερο (βέβαια, οι Περσείδες είναι ορατές μέσα από μια πόλη, μόνο που δεν είναι τόσο θεαματικές). 

- Δεν χρειάζεται κανένα ειδικό εξοπλισμό, είναι ορατές μόνο με γυμνό μάτι. 

- Μια κουβέρτα ή άνετη καρέκλα (που να σας επιτρέπει να κοιτάζετε τον ουρανό) είναι ένα τεράστιο μπόνους. 

- Κάποιος να τις μοιραστείτε μαζί. Στην αστρονομία, συνήθως παίζουμε ένα παιχνίδι αναμονής με τη φύση. Έχοντας κάποιον μαζί μπορεί να βοηθήσει τόσο στο πέρασμα του χρόνου, όσο και να προστεθεί σαν εμπειρία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου