Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Οι Σκοτεινοί Αστερισμοί Των Ίνκας

Brooklyn Museum, Huayna Capac

Ένας αστροπαρατηρητής από το βόρειο ημισφαίριο συγκλονίζεται από το παράξενο μεγαλείο του νότιου ουρανού. Οι νότιοι αστερισμοί δεν περιέχουν τους συναρπαστικούς μύθους και ιστορίες των βόρειων ομολόγων τους - αφού δεν είχαν χαρτογραφηθεί μέχρι το δέκατο έκτο αιώνα - αλλά πολλοί μπορούν να συμφωνήσουν με τον πρώην αστρονόμο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Bart Bok, ο οποίος δήλωσε ότι για τους ουρανό-παρατηρητές "όλα τα καλούδια είναι στο νότιο ημισφαίριο".

Διαφορές Ανάμεσα Σε Βόρειους και Νότιους Παρατηρητές:

Με το Νότιο Πόλο να "κοιτάζει" το γαλαξιακό κέντρο του Γαλαξία μας, οι νότιοι ουρανοί παρέχουν εκπληκτική θέα στο γυμνό μάτι, συμπεριλαμβανομένων λαμπρών πρώτου μεγέθους αστέρων - μια πολύ πιο φωτεινή λευκή λωρίδα του Γαλαξία μας - και τα μεγαλοπρεπή: Μεγάλο και Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (γαλαξίες δορυφόροι του Γαλαξία μας). 

Ένας βόρειος παρατηρητής θα δει τα πράγματα αντίστροφα κοιτάζοντας τους νότιους ουρανούς - οι γνωστοί αστερισμοί φαίνονται ανάποδα - αλλά μια γεύση από τον Σταυρό του Νότου, ο οποίος είναι ο μικρότερος και ο πιο γνωστός αστερισμός στο νότιο ημισφαίριο, προκαλεί συγκίνηση που δείχνει πόσο εξαρτημένοι ήμασταν από τα αστέρια στο να πλοηγούν το δρόμο μας. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η λαμπερή ζώνη του Γαλαξία μας - ο Milky Way - με φωτεινές και σκοτεινές περιοχές που εκτείνεται κατά μήκος του ουρανού. Το μη-φωτεινό μέρος του Γαλαξία μας ονομάζεται Μεγάλο Ρήγμα (Great Rift) ή πιο ποιητικά Σκοτεινό Ποτάμι, και αποτελείται από επικαλυπτόμενα σύννεφα σκόνης που περιέχουν περίπου 1 εκατομμύριο ηλιακές μάζες πλάσματος και σκόνης στο βραχίονα του Τοξότη στον Γαλαξία μας, σε απόσταση περίπου 300 έτη φωτός από τη Γη.

Οι Αστερισμοί Των Ίνκας:


Painting by Miguel Araoz Cartagena


Για τους Ίνκας, των οποίων η αυτοκρατορία εκτεινόταν από το Εκουαδόρ στη Χιλή, ο "Mayu" (ο Γαλαξία μας) ήταν ένα ζωογόνο ποτάμι στους ουρανούς μαζί με τον επίγειο ομόλογό του - τον ποταμό Urubamba στην Ιερή Κοιλάδα, ψηλά στις Άνδεις (τώρα ανήκει στο Περού). Οι Ίνκας κατηγοριοποιούσαν τους αστερισμούς σε δύο διαφορετικούς τύπους - τους φωτεινούς και τους σκοτεινούς. Οι πρώτοι αποτελούνται από λαμπερά αστέρια που απεικονίζουν γεωμετρικά σχήματα στον ουρανό. Αυτοί οι φωτεινοί αστερισμοί θεωρούνταν ως άψυχοι. Το άλλο είδος - οι σκοτεινοί αστερισμοί - περιέχονταν μέσα στις σκοτεινές κηλίδες του Γαλαξία μας, και θεωρούνταν μορφές ζωής, που αναπαριστούσαν ζώα που οι Ίνκας γνώριζαν. Αυτές οι σκοτεινές μορφές αντιπροσώπευαν σιλουέτες ζώων που ήρθαν να πιουν από τα νερά του ουράνιου ποταμού, αποκρύπτοντας την ουράνια λάμψη του Mayu. 

Ένας από τους πιο σημαντικούς σκοτεινούς αστερισμούς ήταν το Yacana-το λάμα, που υψώνεται πάνω από το Cuzco, την αρχαία πρωτεύουσα των Ίνκας, το Νοέμβριο. Αποτελείται από δύο λάμα - η μητέρα Λάμα, παρατηρείται μεταξύ του Σταυρού του Νότου και του Σκορπιού, και το μωρό Λάμα, που θηλάζει στο στήθος της μητέρας του. Παρά το γεγονός ότι το λάμα είναι ένας σκοτεινός αστερισμός, τα μάτια της μητέρας Λάμα είναι δύο φωτεινά αστέρια από τον αστερισμό του Κενταύρου. Το ένα είναι το α Κενταύρου, το οποίο είναι το τρίτο φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό τη νύχτα (με γυμνό μάτι φαίνεται σαν ένα αστέρι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα δυαδικό σύστημα αστέρων), και το άλλο είναι το β Κενταύρου (είναι ένα τριαδικό σύστημα αστέρων). 

Ένας άλλος σκοτεινός αστερισμός είναι το Φίδι - Mach'acuay - μία κυματιστή μαύρη κορδέλα μεταξύ του αστεριού Adhara, του Μεγάλου Κυνός, και του Σταυρού του Νότου. Φαίνεται πάνω από το Cuzco τον Αύγουστο και δύει τον Φεβρουάριο, όταν οι επίγειοι ομόλογοι του  γίνονται ορατοί και πιο ενεργοί στην περιοχή. Το Mach'acuay ήταν υπεύθυνο για όλα τα φίδια και τις οχιές στη Γη, και προσφορές γίνονταν από τους Ίνκας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τα τσιμπήματα φιδιών.


Photo Credit: Koricancha Sun Temple/Cusco

Δύο μαύρες κηλίδες κοντά στον Σταυρό του Νότου είναι ο Hanp'atu, ο Βάτραχος, και η Yutu, η Πέρδικα των Άνδεων. Αυτά τα δύο κρατάνε μια ασφαλή απόσταση από το Φίδι στα ανατολικά, και από την Atoq, την Αλεπού στα δυτικά. Ο σκοτεινός αστερισμός της Yutu (η Πέρδικα) καταλαμβάνει την ίδια περιοχή όπως το σκοτεινό νεφέλωμα Coalsack στον αστερισμό του Σταυρού του Νότου, ο οποίος στην Αυστραλέζικη αστρονομία των Αβορίγινων είναι ο επικεφαλής του σκοτεινού αστερισμού τους "Στρουθοκάμηλος Στον Ουρανό." 

Ο λόγος για τον οποίο οι Ίνκας σεβόντουσαν τους ουρανούς και τα ουράνια γεγονότα ήταν διπλός. Πρώτον, οι παρατηρήσεις τους για αστέρες, αστερισμούς (σκοτεινούς και αστρικούς), και για τις κινήσεις του ήλιου και της σελήνης, τους παρείχε μονάδες χρόνου, και ένα ημερολογιακό σύστημα το οποίο τους βοηθούσε να σχεδιάσουν γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. 
Δεύτερον, αν και οι Ίνκας λάτρευαν τους σκοτεινούς αστερισμούς, θεωρούσαν τους εαυτούς τους απογόνους του θεού του ήλιου - Inti. Το Φεστιβάλ του Ήλιου "Inti Raymi" εξακολουθεί να γιορτάζεται σε πολιτισμούς Ιθαγενών σε όλες τις Άνδεις. Το "Inti Raymi" γιορταζόταν από τους Ίνκας την μικρότερη ημέρα του έτους κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, και ήταν το πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή τους. Λίγοι όντως ήξεραν ότι το αντικείμενο της λατρείας τους ήταν μια γιγαντιαία μπάλα θερμού πλάσματος με εσωτερική θερμοκρασία 15 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, που τρέχει μέσα στο ουράνιο ποτάμι τους "Mayu" με την ταχύτητα των 225 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.


Photo Credit: Wikimedia

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

The Sky Is The Limit.. Join Us!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου