Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Περιοχές Σχηματισμού Άστρων Στον Αστερισμό Τρόπις

Αυτό το μωσαϊκό εικόνων από το 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο στο Παρατηρητήριο La Silla του ESO στη Χιλή δείχνει δύο περιοχές σχηματισμού αστέρων στο νότιο Γαλαξία μας, τοποθετημένες στο σπειροειδή βραχίονα του Τοξότη.
Photo Credit: ESO/G. Beccari

Δύο γιγαντιαία σμήνη αστέρων κρυμμένα σε ένα από τους γειτονικούς βραχίονες του Γαλαξία μας λάμπουν σε πλήρη θέα α'αυτό το νέο πορτρέτο. Προσφέρουν επίσης μια διασκεδαστική ευκαιρία για τους ερασιτέχνες αστρονόμους. 

Χρησιμοποιώντας το γιγάντιο μάτι του Παρατηρητηρίου La Silla του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή, οι αστρονόμοι συνέλαβαν δύο δυναμικές περιοχές σχηματισμού άστρων στο σπειροειδή βραχίονα του Τοξότη στον Γαλαξία μας. Ο σπειροειδής βραχίονας του Γαλαξία μας αποτελείται κυρίως από αέρια και σκόνη. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι στερείται εκπληκτικά αστρικής δραστηριότητας, καθιστώντας αυτά τα δύο εργοστάσια πραγματικά υψηλής παραγωγικής ποιότητας στη γαλαξιακή γειτονιά μας. 

Το σμήνος αστέρων στην αριστερή πλευρά, που ονομάζεται NGC 3603, βρίσκεται περίπου 20.000 έτη φωτός από τη Γη. Σύντροφος του στα δεξιά αποτελεί ένα πολύχρωμο σύννεφο αερίων γνωστό ως NGC 3576, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη μόνο 9.000 έτη φωτός μακριά. 

Το NGC 3603 είναι πραγματικό αστρικό κόσμημα γεμάτο με εκατοντάδες νέα, ογκώδη αστέρια, ένα από τα πλουσιότερα ανοιχτά σμήνη αστέρων σε ολόκληρο το γαλαξία. 

Αρχικά, αυτά τα αστέρια σχηματίζονται πίσω από ένα πέπλο αερίου και σκόνης. Ωστόσο, καθώς ωριμάζουν, απομακρύνουν πολύ αυτό το υλικό και αφήνουν πίσω τα λαμπερά σύννεφα που βλέπουμε σήμερα γύρω από τα καυτά, νέα αστέρια. 

Πάνω από το νεφέλωμα, τα δύο ευδιάκριτα μαύρα σύννεφα που ονομάζονται "σφαιρίδια Bok" είναι ώριμα για μελλοντικό σχηματισμό αστέρων, επίσης. 

Δείτε Μόνοι Σας

Και τα δύο από αυτά αντικείμενα του βαθέως ουρανού καταγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Βρετανό αστρονόμο John Herschel πίσω στο 1834, ενώ είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική. 

Σήμερα οι ουρανό-παρατηρητές στο νότιο ημισφαίριο μπορούν να εντοπίσουν τα ίδια αντικείμενα μόνο με ένα μικρό τηλεσκόπιο όταν κοιτάνε προς το νοτιοδυτικό τμήμα του ουρανού αργά το βράδυ. Σαρώνοντας ολόκληρο αυτό το τμήμα του ουρανού με κιάλια θα ανακαλύψετε ότι είναι σπαρμένο με αμέτρητα κοσμικά διαμάντια και αχνά πέπλα νεφελωμάτων, που σημαίνει ότι είναι πλούσια με περιοχές σχηματισμού άστρων.

Τόσο το NGC 3603 όσο και το NGC 3576 φωλιάζουν μέσα στο νότιο αστερισμό Τρόπις, τον οποίο θα βρείτε ακριβώς κάτω και αριστερά από το φωτεινό αστερισμό του Κενταύρου.

Αν και δεν μπορεί να εμφανιστεί στην ίδια μεγάλη κλίμακα, όπως φαίνεται στις επαγγελματικές φωτογραφίες, όταν το δείτε μέσα από ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, θα εμφανιστούν ως γείτονες της διπλανής πόρτας, που χωρίζονται περίπου όσο το πλάτος του δίσκου της πανσελήνου. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο θα πρέπει να ταιριάζουν επιδέξια μέσα στο ίδιο οπτικό πεδίο, όταν χρησιμοποιείτε ένα προσοφθάλμιο χαμηλής ισχύος. 


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου