Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ο Ωρίωνας Πάνω Από Το El Castillo

Photo Credit: Stephane Guisard/UNAM/INAH

O αστερισμός του Ωρίωνα, καθώς αιωρείται μεγαλοπρεπώς πάνω από το El Castillo.

O Ωρίωνας φιλοξενεί μια ευρεία ποικιλία αντικειμένων που βρίσκονται σε διάφορες αποστάσεις από τη Γη. Πιο συγκεκριμένα, ο αστερισμός είναι το σπίτι του Μεγάλου Νεφελώματος του Ωρίωνα - ένα λαμπρό νεφέλωμα που βρίσκεται μέσα στον αστερισμό του Ξίφους του Ωρίωνα. Είναι επίσης το σπίτι για το ανοιχτό σμήνος Τραπέζιο, το νεφέλωμα Αλογοκεφαλή (Horsehead), το Βρόχο του Μπάρναρντ (Barnard’s Loop) και το Νεφέλωμα της Φλόγας (Flame). 

Το El Castillo, επίσης γνωστό ως ο Ναός του Κουκουλκάν, είναι η κεντρική πυραμίδα στο Chichen Itza, στο σημερινό Μεξικό. Οι Μάγιας είχαν ένα απίστευτα έντονο ενδιαφέρον για την αστρονομία και αγάπη για τα μαθηματικά. Έχτισαν δομές που παρατάσσονται με διάφορα αστρονομικά γεγονότα, τα οποία τους επέτρεψαν να διατηρήσουν ακριβή χρόνο. 

Αυτό άνοιξε το δρόμο για την εφεύρεση μερικών από τα πιο πολύπλοκα ημερολόγια που δημιουργήθηκαν ποτέ - κανένα από τα οποία δεν προέβλεψε πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Ούτε ήξεραν ότι ο ναός τους θα γινόταν σκηνικό για μια εικόνα που λήφθηκε χιλιάδες χρόνια μετά αφού η κατασκευή τους είχε τελειώσει.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου