Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η NASA Προετοιμάζει Τους Τεχνητούς Δορυφόρους Του Άρη Για Στενή Προσέγγιση Με Κομήτη

Photo Credit: NASA

Ένα πολύ κοντινό πέρασμα από ένα κομήτη στον Άρη μέσα σε λίγους μήνες σημαίνει κίνδυνοι μετεωριτών για το διαστημικό σκάφος της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη. 

Στις 19 Οκτωβρίου, ο κομήτης Siding Spring θα περάσει από τον Άρη, περνώντας τόσο κοντά που η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχει φτιάξει ένα ειδικό playbook γεμάτο με προστατευτικά μέτρα για τους τεχνητούς δορυφόρους της εκεί. 

Ενώ οι αστρονόμοι έχουν αποκλείσει ένα άμεσο χτύπημα στον πλανήτη, η σκονισμένη κόμη του κομήτη (ένα σύννεφο σχεδόν τόσο μεγάλο όσο η Γη) θα σαρώσει από πέρα ως πέρα τον Άρη, με τον πυρήνα του κομήτη να περνάει μέσα σε 85.600 μίλια (137.760 χιλιόμετρα) από την επιφάνεια του πλανήτη - λιγότερο από το μισό της απόστασης από τη Γη στη Σελήνη. 

Σε αντίθεση με τα ρόβερ της NASA, Curiosity και Opportunity, τα οποία θα είναι απολύτως ασφαλή και έχουν καταπληκτική θέση για το ουράνιο θέαμα, οι δορυφόροι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο βλάβης από ένα καταιγισμό από μετεωρίτες. Μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης ταξιδεύουν με 125.200 μίλια ανά ώρα (201.490 χιλιόμετρα ανά ώρα) θα μπορούσαν αποτελεσματικά να καταστρέψουν το διαστημικό σκάφος του Άρη.


Photo Credit: JPL/NASA

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ο κομήτης δεν είχε μπει ποτέ πριν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Αν αυτό αληθεύει, σημαίνει ότι ο κομήτης είναι ένα παρθένο απομεινάρι από τον πρώιμο σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Με τον παγωμένο επισκέπτη, μπορεί στην πραγματικότητα να είμαστε σε θέση να συλλέξουμε δεδομένα από τη γέννηση των πλανητών, συμπεριλαμβανομένης και της Γης.

Δείτε Μόνοι Σας

Μέχρι τις 25 Οκτωβρίου ο κομήτης θα φτάσει στο σημείο της πλησιέστερης προσέγγισης του προς τη Γη, έρχεται περίπου με 130 εκατομμύρια μίλια (209 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον ήλιο. Αλλά ακόμα και τότε δεν αναμένεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι. 

Αντί αυτού, είναι σίγουρο ότι και οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες αστροπαρατηρητές θα στρέψουν τα τηλεσκόπια τους στον κόκκινο πλανήτη στις 19 Οκτωβρίου, ελπίζοντας να έχουν μια καλή θέα αυτού του κοσμικού συμβάντος. Ο Άρης θα είναι χαμηλά στα νοτιοδυτικά του ουρανού, κοντά στον αστερισμό του Τοξότη, εκείνη την περίοδο.

Υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι, αρχίζοντας γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Siding Spring θα μπορεί να είναι ορατός στο βραδινό ουρανό μέσα από κιάλια και ερασιτεχνικά τηλεσκόπια για εκείνους στο Νότιο Ημισφαίριο. Ο κομήτης στη συνέχεια θα γλιστρήσει μέσα από τον αστερισμό του Οφιούχου, στο νοτιοδυτικό ουρανό το σούρουπο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου