Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Εκπληκτική Ηλιακή Έκλαμψη Στις 24/08/2014 (Video)

Ηλιακή έκλαμψη στις 16 Απριλίου 2012
Photo Credit: NASA/SDO/AIA 


Στις 24 Αυγούστου ο Ήλιος εξαπέλυσε μια τρομερή έκλαμψη τάξεως M (μια M5.6 για να είμαστε ακριβείς). Η έκλαμψη δεν είχε ως στόχο τη Γη, αλλά η ηλιακή κηλίδα που δημιουργήθηκε είναι ακόμα εκεί και περιστρέφεται έτσι ώστε η Γη να είναι ακριβώς στη γραμμή του πυρός. Εάν η ηλιακή κηλίδα ξεσπάσει πάλι, ενώ η Γη είναι στην γραμμή του πυρός, θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα μερικά θαυμάσια ουράνια φώτα, Σέλας, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιες μικρές διακοπές με τους δορυφόρους επικοινωνίας (μόνο για λίγα λεπτά). 


Το σύστημα ταξινόμησης είναι σε λογαριθμική κλίμακα. Τα γράμματα, από το ελάχιστο στο πιο ισχυρό, ταξινομούνται ως Α, Β, C, M, ή X, όπου μία έκλαμψη της τάξεως Χ είναι 10 φορές πιο ισχυρή από μία της τάξεως M, που είναι 10 φορές πιο ισχυρή από μία της τάξεως C και συνεχίζεται έτσι. 


Οι περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα μόνα πράγματα που χρειάζεται να ανησυχούμε είναι οι άνθρωποι και ο εξοπλισμός που βρίσκονται στο διάστημα. Υπάρχουν μερικά τρομακτικά σενάρια που περιστρέφονται γύρω από ηλιακές εκλάμψεις, αλλά τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι στη Γη μπορούν απλά να καθίσουν και να απολαύσουν τα Σέλας.







ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου