Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Νέα Ευρήματα Για Τον Σκοπό Του Stonehenge

Photo Credit: Cesar Cantu

Παρά την έλλειψη της τεχνολογίας και της κατανόησης των νόμων της φυσικής, πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί δημιούργησαν διάφορες δομές που είναι εντυπωσιακά πιο εξελιγμένες από οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε στον σύγχρονο κόσμο (για παράδειγμα οι πυραμίδες της Γάζας). Ωστόσο, χιλιάδες χρόνια αργότερα, δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ακριβώς αυτοί οι πολιτισμοί γνώριζαν για τα αστέρια και πως το ήξεραν. Μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασίες, αλλά προσεγγίζουμε την αλήθεια όταν γίνονται νέες ανακαλύψεις. Στην περίπτωση του Stonehenge - αναμφισβήτητα ένα από τα πιο διάσημα μνημεία που δημιουργήθηκαν κατά την αρχαιότητα - η επιστήμη διασχίζει τελικά ένα αδιέξοδο, αλλά τι αποκαλύπτει η αλήθεια για τους σκοπούς αυτού του απίστευτου μνημείου;

Νέα Ανακάλυψη:

Η πρόοδος ήρθε για πρώτη φορά σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, όταν μια ομάδα ερευνητών από το ινστιτούτο Ludwig Boltzmann της Γεωφυσικής και Εικονικής Αρχαιολογίας στην Αυστρία σχημάτισε μία ομάδα, με το όνομα Stonehenge Hidden Landscapes Project, με την πρόθεση να εκτελέσει την πρώτη λεπτομερή υπόγεια έρευνα της περιοχής γύρω από το Stonehenge. Συνολικά, στην έρευνα αυτή περιλαμβάνονται τέσσερα τετραγωνικά μίλια (6 χλμ) του Wiltshire, στο έδαφος της Αγγλίας. Τώρα, η ομάδα αποκάλυψε την εκ νέου ανακάλυψη 15 Ύστερων Νεολιθικών μνημείων που προηγουμένως ήταν άγνωστα στην επιστήμη, κάθε μνημείο μας δίνει μια σαφέστερη εικόνα των προθέσεων των κατασκευαστών. 

Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση δύο μαγνητικών αισθητήρων και ραντάρ που διαπερνούν το έδαφος. Το καλοκαίρι του 2009, η τεχνική αυτή έδωσε τα στοιχεία που έψαχναν, όταν οι αισθητήρες έδειξαν ότι ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να φέρουν ενδείξεις των αρχαίων εργοταξίων, τα οποία εμφανίζονται ως μεταβολές στο μαγνητικό πεδίο της Γης. 

Πριν από αυτή την τελευταία αποκάλυψη, η πιο σημαντική ανακάλυψη που έγινε ήταν πίσω στο 1600, όταν εκσκαφείς αποκάλυψαν διάφορα ζωικά κρανία και χρησιμοποιημένα κάρβουνα θαμμένα μέσα στο κέντρο του Stonehenge. Τότε, δεν είχαμε την τεχνολογική ικανότητα να κατανοήσουμε πραγματικά αυτά τα αντικείμενα, πόσο μάλλον να καθορίσουμε κατά πόσον ή όχι θα ήταν σχετικά με το Στόουνχεντζ. Δεν ήταν μέχρι πριν από 60 χρόνια που η ραδιοχρονολόγηση τελικά μας διαφώτισε. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να συμπεράνουν ότι ένα από αυτά τα απανθρακωμένα κομμάτια του άνθρακα προέρχεται από πολύ πιο πίσω στο 2.600 π.Χ., που σημαίνει ότι το Stonehenge ήταν πιθανό να φτιάχτηκε σε ένα παρόμοιο χρονικό πλαίσιο. Αν ναι, αυτά τα ευρήματα σχετίζονται με την ανακάλυψη το 2006 εργαλείων, καλυβών και οστών ζώων που ανεσκάφησαν κοντά σε ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Durrington Walls. Όταν βρέθηκαν, φαινόταν σαν να είχε βρεθεί τελικά το σπίτι των ατόμων που είναι υπεύθυνα για την κατασκευή του.

Μία Μορφωμένη Άποψη:

Ο Γκάφνεϊ, ένας διακεκριμένος αρχαιολόγος, δηλώνει ότι κατά την άποψη του, αυτά τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το Stonehenge βρίσκεται στην καρδιά αυτού που φαίνεται να ήταν ένα πολυσύχναστο χωριό πάνω από 4.000 χρόνια πριν, παρά το Stonehenge που αντιπροσωπεύει κάποιο είδος απομονωμένου, ανέγγιχτου ιερού. Ωστόσο, ο ίδιος δεν παραβλέπει την πιθανότητα ότι η περιοχή μπορεί να ήταν επίσης νεκροταφείο και τόπος λατρείας. 


Ανατολή του ηλίου μεταξύ των λίθων στο Stonehenge,
 κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Photo Credit: Mark Grant

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το Stonehenge Hidden Landscapes Project συνέχισαν αναπτύσσοντας ένα νέο χάρτη που περιλαμβάνει τώρα τα νέα μνημεία, μαζί με μια μακρά λωρίδα γης που εκτείνεται σε δύο μίλια (3 χιλιόμετρα) από τα ανατολικά προς τα δυτικά, που ονομάζεται Curcus. Θα μπορούσε ακόμη και να είναι μερικές εκατοντάδες χρόνια παλαιότερο από το ίδιο το Στόουνχεντζ, αλλά ο σκοπός του παραμένει ασαφής. Ωστόσο, το Cursus Barrows είναι το σπίτι σε ότι φαίνεται να είναι ένας μαζικός τάφος (Μερικά από αυτά τα οστά και τα αποτεφρωμένα λείψανα που έχουν αναλυθεί, δείχνουν ότι οι άνθρωποι ταξίδευαν από απομακρυσμένες περιοχές της ηπείρου για να επισκεφθούν το μνημείο).

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης πολλά κενά σε αυτό το χαντάκι, με το μεγαλύτερο από τα οποία να βρίσκεται στη μακρινή βόρεια πλευρά. Ίσως αυτή η περιοχή κάποτε αποτελούσε την είσοδο του Cursus, ένα μέρος όπου άνθρωποι περνούσαν όταν οι καιροί ήταν ακόμα απλοί.

Όταν Το Stonehenge Συναντά Την Αστρονομία: 

Πηγαίνοντας αυτή την ιδέα ένα βήμα παραπέρα, ο Γκάφνεϊ προτείνει πως τα κενά υπήρχαν ως "κανάλια μέσα στο τοπίο" - και ότι οι άνθρωποι ταξίδευαν μέσω των καναλιών για να συμμετάσχουν σε τελετές, με τους μεγάλους λάκκους που οδηγούν μακριά από την είσοδο (ένα στο ανατολικό άκρο και ένα στο αντίθετο άκρο) να χρησιμεύουν ως "κάποιου είδους δείκτες" .


Εδώ γίνεται πολύ ενδιαφέρον. Βρήκαν ότι η διαδρομή προς τον πρώτο λάκκο βρίσκεται ιδανικά κατά μήκος της διαδρομής που ο ήλιος κάνει το πρωί του θερινού ηλιοστασίου, ενώ ο δεύτερος λάκκος έχει τη δική του σημασία αστρονομικά. "Οι δύο λάκκοι, ο ένας για την ανατολή του ηλίου στην μέση του καλοκαιριού και ο άλλος για το θερινό ηλιοστάσιο, είναι τοποθετημένοι σε ένα μνημείο που κάτι έχει να κάνει με το πέρασμα του ήλιου," δήλωσε ο Γκάφνεϊ. 

Επιπλέον, φαίνεται σαν, κατά την μεγαλύτερη μέρα του έτους (το θερινό ηλιοστάσιο), αυτοί οι λάκκοι και το μνημείο του Stonehenge μαζί σχηματίζουν ένα τρίγωνο, σημειώνοντας και την ανατολή και την δύση του ηλίου. 

Προφανώς, δεν μπορούμε ακόμη να πούμε με βεβαιότητα το ΓΙΑΤΙ οι αρχαίοι έχτιζαν αυτά τα μεγάλα μνημεία, αλλά η τελευταία έρευνα είναι σίγουρα η πιο κοντινή προσέγγιση που έχουμε στην κατανόηση του γιατί αυτά τα μνημεία χτίστηκαν εκεί όπου βρέθηκαν. Περαιτέρω ανασκαφές της περιοχής θα δώσουν σίγουρα μια σαφέστερη εικόνα.

Η ομάδα του Stonehenge Hidden Landscapes Project σχεδιάζει να ανακοινώσει επισήμως τα ευρήματα και το νέο χάρτη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου