Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πέρασμα Του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού Μέσα Από Σέλας (Video)

Photo Credit: NASA/ESA


Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα ήταν να πετάτε μέσα από Σέλας; Μην αναρωτιέστε άλλο. 

Οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) πρόσφατα είδαν ένα γεγονός που λίγοι άνθρωποι έχουν δει ποτέ. Στις 24 Αυγούστου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) κυκλοφόρησε αυτό το βίντεο που κόβει την ανάσα του ISS κατά μήκος του ουρανού, να πετάει ψηλά πάνω από την χλωμή μπλε κουκκίδα μας. Καθώς ο σταθμός διασχίζει ένα τμήμα του ουρανού, ακριβώς πάνω από τον ισημερινό μας (περίπου στα 0:12 δευτερόλεπτα στο βίντεο), πέταξε μέσα από ένα σέλας. Φυσικά, τέτοια γεγονότα δεν είναι άτυπα, τα Σέλας είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στον πλανήτη μας. Ωστόσο, ο ISS σπάνια ταξιδεύει απευθείας μέσω ενός σέλας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σταθμός μένει γενικά κοντά στον ισημερινό και τα Σέλας συχνά βρίσκονται μόνο στους πόλους. Ωστόσο, η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα προκάλεσε τα ουράνια φώτα να ταξιδέψουν πιο κοντά στη μέση του πλανήτη, όπου βρίσκεται ο ISS. 

Υπάρχουν πολλά βίντεο timelapse με Σέλας που λαμβάνονται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Φυσικά, καθένα είναι μοναδικό, καθώς αλληλεπιδράσεις σωματιδίων υψηλά στην ατμόσφαιρα προκαλούν διαφορετικά μοτίβα που αναδύονται και χορεύουν κατά μήκος του ουρανού. Όμως, αυτό είναι ιδιαίτερα μοναδικό, λόγω της ακραίας εγγύτητας. 

Το σέλας εμφανίζεται ως αποτέλεσμα βίαιης δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στον ήλιο μας. Τελικά, τα Σέλας προκαλούνται από κατακλυσμικά γεγονότα που ονομάζεται "ηλιακές καταιγίδες". Οι ηλιακές καταιγίδες εμφανίζονται γενικά ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων στις γραμμές του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου. Όταν αυτές οι γραμμές πεδίου διακυμαίνονται, η ύλη που περιέχουν απελευθερώνεται στο ηλιακό σύστημα (απελευθερώνονται σημαίνει ότι εκρήγνυνται από τον Ήλιο). Αυτά τα υπερθερμαινόμενα σωματίδια εκρήγνυνται από τον Ήλιο με ταχύτητες άνω των 600 μιλίων ανά δευτερόλεπτο (1.000 χιλιόμετρα), και μπορεί να περιέχουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια κιλά ύλης. Αυτά τα σωματίδια υψηλής ενέργειας διοχετεύονται στη Γη με την μορφή ηλιακών ανέμων που προέρχονται από τον ήλιο μας.

Μόλις φτάσουν τον πλανήτη μας, αλληλεπιδρούν με την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν μία λαμπρή λάμψη στον ουρανό, η οποία είναι γνωστή ως Βόρειο Σέλας στο βορρά και ως Νότιο Σέλας στο νότο. 

Το σέλας που εμφανίζεται σε αυτό το βίντεο της ESA δημιουργήθηκε όταν μια εκτίναξη στεφανιαίας μάζας συγκρούστηκε με τη Γη την περασμένη εβδομάδα. Το βίντεο timelapse συνελήφθη από τον αστροναύτη της ESA, Alexander Gerst.

Space in Videos - 2014 - 08 - Flying through an Aurora

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου