Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Δείτε Την Τελευταία Σούπερ Σελήνη Του 2014

Photo Credit: Lawrence K. Ho

Η τελευταία πράξη στο κοσμικό θέαμα, η τρίτη και τελευταία πλήρη Σούπερ Σελήνη του 2014 κοσμεί το νυχτερινό ουρανό.

Παρά το γεγονός ότι η πανσέληνος ολοκληρώνεται επίσημα στις 9:38 μ.μ. EDT τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 4:38 π.μ. την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου ώρα Ελλάδος, θα είναι στο κοντινότερο σημείο της στην Γη 22 ώρες νωρίτερα. 

Έτσι οι ουρανό-παρατηρητές θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το σεληνιακό δίσκο μεγαλύτερο την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη στις 11:38 μ.μ. EDT, δηλαδή 6:38 π.μ. στις 8 Σεπτέμβρη ώρα Ελλάδος, όταν η ασημί σφαίρα θα είναι μόλις 222.698 μίλια (358.398 χιλιόμετρα) από τη Γη. 

Οι αστρονόμοι λένε, όμως, ότι μόνο οι πιο έμπειροι παρατηρητές θα παρατηρήσουν ότι το φεγγάρι θα εμφανιστεί 15% φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από ότι η κοινή πανσέληνος. 

Η Σούπερ Σελήνη που συνέβη στις 10 Αυγούστου ήταν η πιο κοντινή και η πιο φωτεινή από την σεληνιακή τριάδα φέτος, όταν πλησίασε τη Γη σε μόλις 221.765 μίλια (356.896 χιλιόμετρα). 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου; Η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια τροχιά σε σχήμα αυγού, με τον πλανήτη μας να βρίσκεται λίγο πιο μακριά από το κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι μία φορά το μήνα στην τροχιά της, η Σελήνη φτάνει στο πλησιέστερο σημείο της στη Γη, που είναι γνωστό ως το περίγειο της. Αυτό είναι όταν το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο σε διάμετρο. 

Την ίδια στιγμή, το φεγγάρι είναι επίσης στο σημείο της 28ης ημέρας της τροχιάς του γύρω από τη Γη που περνάει απέναντι από τον Ήλιο. Όταν το βλέπουμε από τη Γη, η Σελήνη φωτίζεται πλήρως, ή είναι "πλήρης" .

Αλλά επειδή η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο, η ακριβής θέση στην τροχιά του φεγγαριού όπου φτάνει στην πλήρη φάσης αλλάζει. Οπότε, αυτό για τους ουρανό-παρατηρητές σημαίνει ότι ανά διαστήματα, το περίγειο και η πανσέληνος συμπίπτουν. Μας αρέσει να το αποκαλούμε μία Σούπερ Σελήνη, αλλά οι αστρονόμοι προτιμούν να αποκαλούν το γεγονός με ένα λιγότερο πιασάρικο όνομα, μία πανσέληνος περιγείου. 

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε αυτό το αστρονομικό γεγονός;

Η πανσέληνος είναι ορατή, καιρού επιτρέποντος, όλη τη νύχτα. Η ακριβής στιγμή του περιγείου και η ακριβής στιγμή της ολοκλήρωσης δεν έχουν και πάρα πολύ σημασία.

Δοκιμάστε να δείτε το φεγγάρι όταν είναι κοντά στον ορίζοντα, τότε είναι που προσφέρει μία επιπλέον συγκίνηση, καθώς φαίνεται μεγαλύτερο και πιο έντονα φωτισμένο από ότι όταν είναι ψηλά πάνω στον ουρανό.

Το φεγγάρι θα εμφανιστεί να ανατέλλει πάνω από το τοπικό ανατολικό ορίζοντα λίγο μετά το τοπικό ηλιοβασίλεμα και θα δύσει κατά την ανατολή του ηλίου στα δυτικά. 

Λίγο μετά την δύση του ηλίου, όταν το φεγγάρι είναι χαμηλά στον ουρανό και ο ουρανός αρχίζει να σκοτεινιάζει, είναι ένα πολύ δραματικό σκηνικό για παρατήρηση και φωτογραφία.

Τι κάνει το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο στον ορίζοντα;

Αυτό είναι πραγματικά ακόμα ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Πρόκειται σαφώς για μια οπτική ψευδαίσθηση, γιατί οι κάμερες δείχνουν το φεγγάρι ακριβώς το ίδιο μέγεθος, ανεξάρτητα από το πού είναι στον ουρανό. Ωστόσο, είναι μια πειστική ψευδαίσθηση. 

Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι επειδή στον ορίζοντα μπορούμε να το συγκρίνουμε με τα αντικείμενα που είμαστε εξοικειωμένοι (όπως κτίρια για παράδειγμα), ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι επειδή, ως είδος, είμαστε συντονισμένοι να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε πράγματα στον ορίζοντα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν περισσότερο απειλή σε σύγκριση με εκείνα που βρίσκονται από πάνω μας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου