Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η NASA Θα Εκτοξεύσει Νέα Επιστημονική Αποστολή Σε Αστεροειδή Το 2016

Εικονογράφηση του OSIRIS-Rex καθώς συλλέγει ένα δείγμα από τον αστεροειδή Bennu.
Photo Credit: NASA
Ο 101955 Bennu είναι ένας Απολλώνιος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε από το LINEAR Project στις 11 Σεπτεμβρίου 1999. Είναι ο προγραμματισμένος στόχος της αποστολής OSIRIS-Rex, που έχει ως στόχο την επιστροφή δειγμάτων στη Γη για περαιτέρω μελέτη. Πρόκειται για ένα πιθανό αντικείμενο πρόσκρουσης στην Γη και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Sentry Risk Table της NASA.

Ο 101955 Bennu έχει μια μέση διάμετρο περίπου 493 μέτρων και έχει παρατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό με το Arecibo Observatory Planetary Radar και το Goldstone Deep Space Network.

Μια δυναμική μελέτη του 2010 από τον Andrea Milani και συνεργάτες έχει εντοπίσει μια σειρά από οκτώ πιθανές συγκρούσεις με τη Γη μεταξύ το 2169 και το 2199. Η αθροιστική πιθανότητα των συγκρούσεων εξαρτάται από τις ελάχιστα γνωστές φυσικές ιδιότητες του αντικειμένου, αλλά δεν είναι μεγαλύτερη από 0,07% και για τις οκτώ πιθανές συγκρούσεις. Προκειμένου να εκτιμηθεί επακριβώς η πιθανότητα συγκρούσεων του 101955 Bennu, απαιτείται ένα λεπτομερές σχήμα μοντέλου του 101955 Bennu και πρόσθετες παρατηρήσεις (είτε από το έδαφος είτε από το διαστημόπλοιο που θα επισκεφθεί το αντικείμενο) για να καθοριστεί το μέγεθος του φαινομένου Yarkovsky*. Κατά μέσο όρο, ένας αστεροειδής με διάμετρο 500 μέτρων αναμένεται να προσκρούει στη Γη περίπου κάθε 130.000 χρόνια.

Η NASA ανακοίνωσε στις 25 Μαΐου του 2011, ότι το OSIRIS-Rex (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer) είχε επιλεγεί ως μέρος του προγράμματος New Frontiers της NASA. Το διαστημόπλοιο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2016, να φτάσει τον αστεροειδή 101955 Bennu το 2019 και να επιστρέψει με δείγματα στη Γη το 2023. Θα είναι η πρώτη αποστολή των ΗΠΑ για μεταφορά δειγμάτων από έναν αστεροειδή πίσω στη Γη. Η δειγματοληψία θα γίνει με την χρήση ενός ρομποτικού βραχίονα που θα πάρει δείγματα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν καλύτερα το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος και πώς άρχισε η ζωή.

Ταξιδέψτε στον Bennu με το διαστημικό σκάφος OSIRIS-Rex. Η αποστολή OSIRIS-Rex της NASA και η The Planetary Society σας προσκαλούν να υποβάλετε το όνομα σας για μια βόλτα μετ 'επιστροφής προς τον αστεροειδή Bennu. Το όνομά σας θα πάει μια βόλτα στον αστεροειδή, θα περάσει 500 ημέρες εκεί, και θα επιστρέψει στο Sample Return Capsule στη Γη το 2023. Επιπλέον το όνομά σας θα είναι στο διαστημικό σκάφος, το οποίο θα παραμείνει στο διάστημα αρκετό καιρό μετά την επιστροφή της κάψουλας δειγμάτων στη Γη. 

Το Night Sky Greece τα κατάφερε και θα κάνει αυτή την βόλτα στο διάστημα !!!


*Γνωρίζοντας τις θερμικές ιδιότητες ενός αστεροειδή υπάρχει η δυνατότητα να δειχθεί πώς η τροχιά του μπορεί να μεταβληθεί λόγω της ανεπαίσθητης σχεδόν θέρμανσης του από τον Ήλιο. Γνωστό ως φαινόμενο Yarkovsky, ο κύκλος θέρμανσης και ψύξης ενός μικρού σώματος καθώς αυτό περιστρέφεται και καθώς η απόσταση του από τον Ήλιο μεταβάλλεται μπορεί να υποκινήσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στην τροχιά του αστεροειδή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου