Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Απόψε Κορυφώνεται Η Βροχή Διαττόντων Από Ωριωνίδες

Photo Credit: Rich Swanson

Από αρχαιοτάτων χρόνων, η ανθρωπότητα έχει παρατηρήσει αναταραχές μετεώρων που φαίνεται να προέρχονται από σημεία στον ουρανό σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. Αυτές οι αναταραχές, που σήμερα ονομάζονται βροχές μετεώρων ή ορθότερα βροχές διαττόντων αστέρων, παράγονται από μικρά κομμάτια κοσμικών συντριμμιών που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα.

Κάθε φορά που ένας κομήτης περνάει από τον ήλιο, παράγει μεγάλες ποσότητες από μικρά σωματίδια τα οποία τελικά θα απλωθούν κατά μήκος ολόκληρης της τροχιάς του κομήτη για να σχηματίσουν ένα ρεύμα μετεωροειδών. Αν η τροχιά της Γης και η τροχιά του κομήτη τέμνονται σε κάποιο σημείο, τότε η Γη θα περάσει μέσα από αυτό το ρεύμα για λίγες ημέρες, περίπου την ίδια χρονική περίοδο κάθε χρόνο, παράγοντας μια βροχή μετεώρων.

Οι Ωριωνίδες είναι μία βροχή διαττόντων, ενεργές από 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2014. Κορυφώνονται στις 21-22 Οκτωβρίου. 

Πήραν το όνομα τους από τον ομώνυμο αστερισμό του Ωρίωνα, ο οποίος είναι το ακτινοβόλο σημείο τους. Είναι μία μέτρια βροχή που μερικές φορές φτάνει την υψηλή δραστηριότητα. Σε ένα κανονικό έτος οι Ωριωνίδες παράγουν 20-25 μετέωρα την ώρα στο μέγιστο. Σε εξαιρετικές χρονιές όμως, όπως το 2006-2009, οι αριθμοί ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις Περσείδες (50-75 ανά ώρα). Η ταχύτητα τους είναι 41 μίλια ανά δευτερόλεπτο (67 χιλιόμετρα / sec).

Ο Κομήτης Halley υπεύθυνος για τις Ωριωνίδες, έκανε την τελευταία εμφάνιση του στους ουρανούς της Γης το 1986. Καθώς περνάει από την Γη κάθε 76 χρόνια, η επόμενη φορά που θα τον δούμε θα είναι το 2061. 

Ο Κομήτης Halley
Photo Credit: NASA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου