Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Το Πρόγραμμα The World At Night (TWAN)

Photo Credit: TWAN

Το The World At Night (TWAN) είναι ένα πρόγραμμα για να δημιουργήσει και να παρουσιάσει μια συλλογή από εκπληκτικές αστροφωτογραφίες τοπίων και βίντεο time-lapse από τα πιο όμορφα και ιστορικά αξιοθέατα του κόσμου με φόντο νυχτερινό σκηνικό από αστέρια, πλανήτες και ουράνια γεγονότα. Το TWAN είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην τέχνη, την ανθρωπότητα και την επιστήμη. Ο αιώνιος ειρηνικός ουρανός φαίνεται ίδιος πάνω από όλα τα αξιοθέατα και σύμβολα των διαφορετικών εθνών και χωρών, πιστοποιώντας τον πραγματικά ενιαίο χαρακτήρα της Γης ως πλανήτη και όχι ένα κράμα προσδιορισμένων από ανθρώπους εδαφών. Όσοι συμμετέχουν σε παγκόσμια προγράμματα μαθαίνουν να βλέπουν την ανθρωπότητα σαν μια οικογένεια που ζει μαζί σε ένα ενιαίο πλανήτη μέσα στο απέραντο ωκεανό του Σύμπαντος μας. Αυτή η παγκόσμια προοπτική δίνει το κίνητρο να εργαστούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό πλανήτη για όλους τους κατοίκους του κόσμου. Οι Αστρονόμοι Χωρίς Σύνορα (Astronomers Without Borders) δημιουργήθηκαν για να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Το TWAN είναι μια καινοτόμος νέα προσέγγιση για την επέκταση αυτής της παγκόσμιας προοπτικής.

Startrails πάνω από ένα φαράγγι στα βουνά Alborz του Ιράν.
Το έντονο φως στη γέφυρα Veresk φωτίζει την κοιλάδα.
Η ιστορική 
σιδηροδρομική γέφυρα Veresk (χρησιμοποιείται ακόμα) κατασκευάστηκε πριν από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο
από τους Γερμανούς. Η γέφυρα βρίσκεται στα 110 μέτρα πάνω από τη βάση του φαραγγιού.
Photo Credit & Copyright: TWAN/Amir Abolfath, Torgheh.ir/en

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) και η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) έχουν ορίσει το TWAN ως ένα ειδικό πρόγραμμα του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009. Το έργο άρχισε να κάνει παγκόσμια έκθεση κατά τη διάρκεια του έτους της Αστρονομίας και συνεχίζει να αυξάνεται από τότε. Το στυλ των φωτογραφιών Γης και ουρανού του TWAN έχουν ληφθεί από μερικούς από τους καλύτερους αστροφωτογράφους τοπίων στον κόσμο. Η προκύπτουσα συλλογή νυχτερινών φωτογραφιών παρουσιάζεται σε διεθνή περιοδεύουσα έκθεση και σε μια εικονική έκθεση στην ιστοσελίδα του TWAN. Βιβλία και DVD με εικόνες της Γης και του ουρανού θα δημοσιευθούν επίσης. Time-lapse και ψηφιακές φωτογραφίες του νυχτερινού ουρανού που δημιουργούνται σε συγκεκριμένα σημεία θα χρησιμοποιηθούν σε ένα υψηλής ποιότητας ντοκιμαντέρ ουράνιας κίνησης πάνω από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του πλανήτη. Το TWAN συγκεντρώνει φωτογράφους, αστρονόμους και οργανισμούς από όλο τον κόσμο για να δημιουργήσει μια νέα διεθνή ομάδα. Αυτή η ομάδα πληροί τον πρωταρχικό στόχο του TWAN να δώσει στο κοινό ένα νέο τρόπο να δει τα θαύματα του πλανήτη μας, απεικονίζοντας τους ανθρώπους της Γης σαν μια οικογένεια και τον κόσμο μας ως ένα ζωντανό πλανήτη που πρέπει να φροντίζουμε. 

Το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου φωτογραφήθηκε από τον ισημερινό στο Σαμπούρου στην Κένυα.
Σε πρώτο πλάνο αυτής της φωτογραφίας είναι ένα δέντρο ακακίας.
Ο νάνος γαλαξίας είναι ένας από τους δορυφόρος του Γαλαξία μας περίπου 210.000 έτη φωτός μακριά.
Στα δεξιά του είναι το σφαιρωτό σμήνος αστέρων 47 Tucanae, ένα κόσμημα του νότιου ουρανού,
που περιέχει τα εκατομμύρια αστεριών και βρίσκεται σε απόσταση 13.000 ετών φωτός.
Photo Credit & Copyright: TWAN/Babak Tafreshi, Dreamview.net

Οι πόλεμοι γίνονται στα όρια που έχουν δημιουργηθεί στο όνομα της πολιτικής, της θρησκείας, της φυλής ή των πεποιθήσεων. Αλλά η θέα από το διάστημα αποκαλύπτει την αληθινή φύση του κοσμικού σπιτιού μας - ένα πλανήτη χωρίς σύνορα που χωρίζεται μόνο σε γη και θάλασσα. Ενώ λίγοι θα δουν την θέα αυτή από πρώτο χέρι, το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, ο νυχτερινός ουρανός από πάνω μας - μια θέα που είναι προσβάσιμη σε όλους στον πλανήτη - επίσης δεν έχει κανένα ορατό σύνορο. Αυτή η κοινή θέα είναι μια γέφυρα που μας συνδέει, δημιουργώντας κατανόηση και φιλία. Όταν τα σύνορα εξαφανίζονται, πολιτικές και πολιτιστικές διαφορές παύουν να υπάρχουν. Η ομορφιά της λαμπρής Αφροδίτης μπορεί να φαίνεται στον ουρανό του Τέξας μόλις ώρες μετά αφού έχει φανεί στον ουρανό της Τεχεράνης. Τα διάσημα αστέρια της Μεγάλης Άρκτου μπορούν να φαίνονται πάνω από το Βατικανό, ενώ Βουδιστές στην Κίνα μοιράζονται την ίδια ουράνια θέα πάνω από τους ναούς τους. Ο μαγευτικός Γαλαξίας μας μπορεί να φαίνεται πάνω από το Grand Canyon, ενώ άνθρωποι στο Νεπάλ θαυμάζουν την ίδια ουράνια θέα πάνω από τα Ιμαλάια. Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο αιώνιο και ειρηνικό ουρανό. Και η γη που ζούμε ανήκει σε όλους μας. 

"Βρίσκεται περίπου 370 χιλιόμετρα ανατολικά του Περθ, στην Δυτική Αυστραλία, η μικρή πόλη του Southern Cross.
Ιδρύθηκε το 1888, πολλοί από τους δρόμους στο Southern Cross πήραν το όνομά τους από τους αστερισμούς και
τα ουράνια αντικείμενα που δείχνει αυτή η εικόνα.
Ο αστερισμός του Σταυρού του Νότου εμφανίζεται ακριβώς πάνω από την ταμπέλα."
Photo Credit & Copyright: TWAN/John Goldsmith, Celestialvisions.com.au

Υλικό που δόθηκε από το TWAN περιλαμβάνει φωτογραφίες, περιγραφές τόπων, ιστορική, πολιτιστική ή περιβαλλοντική σημασία του τόπου, πώς διευθύνεται το TWAN, πώς το TWAN επηρεάζει τους συμμετέχοντες φωτογράφους και οποιαδήποτε άλλα σχετικά ζητήματα παγκόσμιας σημασίας, όπως η ειρήνη, η οικολογία και η φωτορύπανση. 

Το TWAN ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2007 με τη δημιουργία του δικτυακού ιστότοπου, την επιλογή του τόπου, την επιλογή φωτογράφων και τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων εικόνας. Η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2008, ενώ εκθέσεις του TWAN έφτασαν σε πάνω από 20 χώρες έως το τέλος του 2009 και συνεχίζουν περαιτέρω. 

Η πανσέληνος ανατέλλει πάνω από τα ερείπια ενός κάστρου στην Εύβοια, Ελλάδα.
Η Σούπερ Σελήνη στις 10 Αυγούστου του 2014 ήταν η μεγαλύτερη του έτους.
Photo Credit & Copyright: Anthony Ayiomamitis, Perseus.gr

Το The World At Night (TWAN) είναι μια εθελοντική προσπάθεια που λειτουργεί από τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα (AWB), μια αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Η επιτυχία του TWAN εξαρτάται από τις συνεισφορές από τους φωτογράφους, εθελοντές συντονιστές και χρηματοδότες. Όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει ή να συμμετέχει στο έργο αυτό, The World At Night μπορεί να δει εδώ: http://twanight.org/newTWAN/contact_us.asp

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
ΠΗΓΗ: http://www.twanight.org
Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου