Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ο Γαλαξίας Της Ανδρομέδας

Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography


Με μία Νέα Σελήνη στον σκοτεινό ουρανό, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, είναι η τέλεια στιγμή για να κυνηγήσετε το πιο μακρινό αντικείμενο ορατό με γυμνό μάτι: ο μεγάλος γαλαξίας της Ανδρομέδας. Αντιμετωπίζοντας το βορειοανατολικό φθινοπωρινό βραδινό ουρανό, κοιτάξτε για τον σχήματος W αστερισμό της Κασσιόπης, «η βασίλισσα». Αυτός ο επιφανής αστερισμός δείχνει άμεσα τον γειτονικό σπειροειδή γαλαξία μας, την Ανδρομέδα, στον ομώνυμο αστερισμό (ο οποίος πήρε το όνομα του από την μυθική ελληνική πριγκίπισσα). Το κύριο αστέρι της Κασσιόπης, ο Σεντίρ (Shedar), και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας χωρίζονται από περίπου 15 μοίρες - λιγότερο από δύο γροθιές πλάι-πλάι στο μήκος του βραχίονα. 

Σε μια σκοτεινή τοποθεσία μακριά από φωτορύπανση, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε το γαλαξία ως μία αχνή, 3.4-μεγέθους, ασαφής κηλίδα στον ουρανό. Ο γαλαξίας είναι εύκολα ορατός ακόμα και μέσα από τα όρια της πόλης οπουδήποτε σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο χρησιμοποιώντας τίποτα περισσότερο από κιάλια. Ή δοκιμάστε με ένα μικρό τηλεσκόπιο, το οποίο θα αποκαλύψει το αντικείμενο ως μία επιμήκης ωοειδής κηλίδα με δύο πολύ μικρότερες οβάλ κηλίδες δίπλα της. Αυτές είναι ελλειπτικοί νάνοι γαλαξίες σύντροφοι που περιστρέφονται γύρω από τη γιγάντια σπείρα. 

Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography

Γνωστή επίσης ως Μεσιέ 31, η Ανδρομέδα είναι ο μεγαλύτερος από τους γειτονικούς μας γαλαξίες και αποτελεί σπίτι σε τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια ήλιους, καθιστώντας την περίπου τρεις φορές μεγάλη όσο ο Γαλαξίας μας. Αυτό το υπέροχο νησί αστεριών βρίσκεται περίπου 2,6 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Περισσότερα Αστρονομικά Γεγονότα για την εβδομάδα που διανύουμε μπορείτε να βρείτε στο InMeteo.gr: http://www.inmeteo.gr/science/astronomy
Περισσότερα για τον αστερισμό της Ανδρομέδας θα βρείτε εδώ: http://nightskygreece.blogspot.gr/2014/04/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου