Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Το Ζωδιακό Φως Εμποδίζει Τηλεσκόπια Που Ψάχνουν Πλανήτες Σαν Την Γη

Οι αστροπαρατηρητές μπορούν να δουν την σκονισμένη λάμψη γύρω από τον ήλιο και στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα αυτή την εβδομάδα.
Το τηλεσκόπιο αυτό είναι ένα από τα τέσσερα που ανήκουν στην παράταξη του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου
στο Cerro Paranal, στην Χιλή.
Photo Credit: ESO

Η σκόνη είναι αναπόφευκτη ακόμα και στο διάστημα, λένε οι αστρονόμοι. Κοντινά αστέρια "υποφέρουν" από αστροφεγγιά που διαχέεται από σκόνη, διαπιστώνει μία νέα μελέτη, αμφισβητώντας την παρατήρηση των εξωγήινων κόσμων τους. 

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας τα τέσσερα 1,8 μέτρων παραταγμένα τηλεσκόπια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου στις ερήμους της Χιλής κατασκόπευσαν μεγάλους δίσκους σωματιδίων στο εσωτερικό, δυνητικά κατοικήσιμων, περιοχών εννέα κοντινών αστέρων.

Ψευδής Αυγή 

Εδώ στο ηλιακό μας σύστημα, αποκαλούμε αυτό το αιθέριο φως, ζωδιακό φως: το φως του ήλιου που διαχέεται από δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς κόκκους διάσπαρτους σε ένα δίσκο που εκτείνεται από τον Ερμή μέχρι τον Άρη.

Από τη σκοπιά μας, εδώ στη Γη, βλέπουμε το ζωδιακό φως για μερικές εβδομάδες από το χρόνο το βράδυ ή κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος το πρωί ως μία αιθέρια, σε σχήμα πυραμίδας λάμψη που υψώνεται στον ορίζοντα. Μερικές φορές λέγεται Ψευδής Αυγή.

"Αν θέλουμε να μελετήσουμε την εξέλιξη των πλανητών σαν την Γη κοντά στην κατοικήσιμη ζώνη, θα πρέπει να παρατηρήσουμε την ζωδιακή σκόνη στην περιοχή γύρω από άλλα αστέρια", είπε ο Steve Ertel, από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο και το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία.

"Ανιχνεύοντας και χαρακτηρίζοντας αυτό το είδος της σκόνης γύρω από άλλα αστέρια είναι ένας τρόπος να μελετήσουμε την δομή και την εξέλιξη των πλανητικών συστημάτων."

Ζωδιακό Φως
Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography

Πλανητικοί Ντεντέκτιβ

Στην περίπτωση αυτή, η εξωζωδιακή σκόνη ("εξω" είναι το πρόθεμα για αστρονομικά αντικείμενα έξω από το ηλιακό μας σύστημα) που περιβάλλει αυτά τα κοντινά αστέρια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για τους μελλοντικούς αστρονόμους στην προσπάθεια να κυνηγήσουν και να απεικονίσουν άμεσα πλανήτες ενσωματωμένους μέσα σε αυτή.

Αυτό που μπορεί να κάνει το κυνήγι αυτών των πλανητών ακόμα πιο δύσκολο είναι ότι το παρατηρούμενο εξωζωδιακό φως φαίνεται να είναι πολύ πιο φωτεινό από ότι φαίνεται στο δικό μας ηλιακό σύστημα - μερικές χιλιάδες φορές πιο λαμπερό.

"Το υψηλό ποσοστό ανίχνευσης που βρέθηκε σε αυτό το φωτεινό επίπεδο υποδηλώνει ότι πρέπει να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συστημάτων που περιέχουν πιο αμυδρή σκόνη, μη ανιχνεύσιμη στην έρευνά μας, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πιο φωτεινή από τη ζωδιακή σκόνη του ηλιακού μας συστήματος," εξηγεί ο Olivier Absil, από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης.

"Η παρουσία της σκόνης, σε τόσα πολλά συστήματα θα μπορούσε, επομένως, να αποτελέσει εμπόδιο για μελλοντικές παρατηρήσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να απεικονίσουν άμεσες εικόνες εξωπλανητών σαν την Γη."

Δείτε Μόνοι Σας

Έμπειροι ουρανό-παρατηρητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν το αιθέριο ζωδιακό φως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όταν η Γη, ο ήλιος, και το επίπεδο του ηλιακού συστήματος θα είναι ακριβώς σε σωστή θέση ώστε η σκόνη να λάμψει στους ουρανούς μας.

Το καλύτερο μέρος για να εντοπίσετε το ζωδιακό φως είναι έξω στην σκοτεινή ύπαιθρο, μακριά από την φωτορύπανση της πόλης. Περίπου μία ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου, αναζητήστε ένα αμυδρό, διάχυτο "κώνο" φωτός να υψώνεται από τον ανατολικό ορίζοντα.

Στη βάση του, το φως θα εκτείνεται περίπου 20 έως 30 μοίρες σε όλον τον ανατολικό ορίζοντα μέχρι το πλάτος τριών γροθιών δίπλα δίπλα. Και η σε σχήμα πυραμίδας γραμμή θα υψωθεί τουλάχιστον μέχρι τα μισά του ουρανού.

Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι το φως είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή είναι τόσο αμυδρό, αχνό. Μπορεί να το έχετε ήδη δει, ακόμη και μπερδέψει με τη λάμψη από τα μακρινά φώτα της πόλης πέρα από τον ορίζοντα.

Το ζωδιακό φως είναι περίπου ίσο με τη φωτεινότητα του Γαλαξία μας, μια ένδειξη ότι το σκοτάδι απαιτείται για να το παρατηρήσουμε.

Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτό το φαντασμαγορικό, κοσμικό φως προέρχεται από αμέτρητα σωματίδια σκόνης που σχηματίστηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η Γη ήταν ακόμα νέα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου