Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Λαπωνία: Το Χωριό Του Άη Βασίλη Είναι Μαγευτικό Την Νύχτα

Φινλανδία
Photo Credit: Mikko Lagerstedt

Το Ροβανιέμι είναι πόλη της Φινλανδίας και πρωτεύουσα της περιφέρειας της Λαπωνίας. Έχει περίπου 60.592 κατοίκους και στο Ροβανιέμι βρίσκεται η έδρα του πανεπιστημίου της Λαπωνίας, στο οποίο φοιτούν περίπου 10.000 φοιτητές. Βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Αλάσκα και πιο ψηλά από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Photo Credit: Sanya Khomenko


Το Χωριό του Αγίου Βασίλη βρίσκεται στα 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Ροβανιέμι και αποτελεί τον τόπο συνάντησης του Αγίου Βασίλη με τους επισκέπτες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Φινλανδίας, με έναν σημαντικό αριθμό αξιοθεάτων που σχετίζονται με τον αγαπημένο άγιο των Χριστουγέννων, όπως το Γραφείο του Άη Βασίλη και το Ταχυδρομείο του, ενώ ένα ακόμη αγαπημένο αξιοθέατο των επισκεπτών είναι η άσπρη γραμμή που βρίσκεται κατά μήκους όλου του χωριού και αναπαριστά τον Αρκτικό Κύκλο. 




Ο Ουράνιος «αρκτικός κύκλος» ή ουράνιος «βόρειος πολικός κύκλος» ονομάζεται στην Ουράνια σφαίρα ο βόρειος παράλληλος κύκλος που παρουσιάζει πολική απόσταση 23° 27΄ ή απόκλιση, από ουράνιο ισημερινό, 66° 33΄.


Η Γραμμή του Αρκτικού Κύκλου στο Ρόβανιεμι της Φινλανδίας


Τα Μυστικά Του Αρκτικού Κύκλου

O Αρκτικός Κύκλος είναι μια γραμμή ορατή πάνω στον χάρτη, βόρεια της οποίας ο ήλιος μπορεί να φαίνεται πάνω από τον ορίζοντα ακόμη και τα μεσάνυχτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο ήλιος παραμένει κάτω από τον ορίζοντα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.




Στο μέσο του χειμώνα ή την περίοδο του λυκόφωτος, το φως παρέχεται από το φεγγάρι και τα αστέρια εκτός από το μαγικό Βόρειο Σέλας και την καθαρή, φωτεινή κάλυψη του αστραφτερού χιονιού.


Βόρειο Σέλας στην Λαπωνία, Φινλανδία
Photo Credit: Jorma Lutha

Το παιχνίδι στο χιόνι είναι πραγματική διασκέδαση και τα ξωτικά του Άη Βασίλη το ξέρουν πολύ καλά αυτό! Χαρούμενα γέλια μπορούν να ακουστούν από τα έλκηθρα με τη λάμψη από τα φώτα χριστουγεννιάτικων δέντρων και η όλη ατμόσφαιρα του χιονισμένου αυτού κόσμου μαγεύει τους επισκέπτες με την ομορφιά της.


Το Χωριό του Άη Βασίλη στο Ροβανιέμι, στην Λαπωνία
Photo Credit: Andrey O, flickr.com


Ηλιόλουστη Νύχτα

Μία ιστορία λέει ότι ένας άνθρωπος που διασχίζει τον Αρκτικό Κύκλο κατά το μεσοκαλόκαιρο και με πανσέληνο, έχοντας ένα πόδι κουνελιού στην τσέπη και ένα τριφύλλι στο χέρι και πει το σωστό ξόρκι, αποκτά για ένα μικρό χρονικό διάστημα την δύναμη ενός λύκου, τα μάτια μιας κάτασπρης κουκουβάγιας και την ταχύτητα ενός ταράνδου. Σ'αυτή την ιστορία είναι εύκολο να καθορίσετε το πότε να διασχίσετε τον Αρκτικό Κύκλο. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα! Πώς μπορείτε να δείτε μία πανσέληνο κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής νύχτας, κατά την οποία ο ήλιος λάμπει συνέχεια; Έχετε ελπίδες μόνο αν το ζητήσετε από τον Άγιο Βασίλη...

Photo Credit: Sanya Khomenko

Κατά το μέσο του καλοκαιριού στην Λαπωνία, ο ήλιος λάμπει μέρα και νύχτα και όσο πιο βόρεια πάει κανείς, τόσο περισσότερο λάμπει ο ήλιος. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην κλίση του άξονα της Γης σε σχέση με την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο.



Μπορείτε να βιώσετε μία ηλιόλουστη νύχτα στις περιοχές του Βόρειου Αρκτικού Κύκλου, όχι μόνο στην Φινλανδία, αλλά για παράδειγμα, στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τον Καναδά και την Αλάσκα.



Φινλανδία
Photo Credit: Mikko Lagerstedt

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

1 σχόλιο: