Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Τι Μας Επιφυλάσσει Αστρονομικά Το 2015

Photo Credit: Doug Murray

H φετινή χρονιά μας προσφέρει πολλά ουράνια κεράσματα, συμπεριλαμβανομένων δύο σεληνιακών εκλείψεων και ενδεχομένως μία έκπληξη κομήτη. Οπότε μείνετε συντονισμένοι, καθώς δεκάδες εκπληκτικά αστρονομικά γεγονότα διαδραματίζονται στον ορίζοντα.

Ολική Ηλιακή Έκλειψη - 20 Μαρτίου

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου του 2015, μια Ολική Ηλιακή Έκλειψη θα λάβει χώρα στις πολύ βόρειες περιοχές της Ευρώπης και της Αρκτικής. Η μέγιστη διάρκεια της ολικής αυτής έκλειψης θα είναι 2 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όπως θα φαίνεται από τις ακτές των Νήσων Φερόε. Αυτή η έκλειψη θα σηματοδοτήσει την τελευταία ολική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη για πάνω από μια δεκαετία. Η επόμενη θα είναι στις 12 Αυγούστου του 2026. 

Ολική Σεληνιακή Έκλειψη - 4 Απριλίου

Η νέα χρονιά μας δίνει, επίσης, την ευκαιρία για να δούμε δύο από τα απλούστερα και πιο ευρέως διαδεδομένα ουράνια σόου, δύο ολικές σεληνιακές εκλείψεις. Κατά τις ώρες πριν την αυγή του Σαββάτου 4 Απριλίου η σκοτεινή σκιά της Γης θα καλύψει το σεληνιακό δίσκο καθώς ο πλανήτης μας κινείται ανάμεσα στον ήλιο και το φεγγάρι.

Η ολική κάλυψη του φεγγαριού, αρχίζει στις 2:00 π.μ ώρα Ελλάδος. Το όλο φαινόμενο θα είναι ορατό από το Νότιο Ειρηνικό, την Αλάσκα, την ανατολική Αυστραλία και την Ιαπωνία. Εν τω μεταξύ, οι ουρανός-παρατηρητές στη Βόρεια Αμερική θα δουν μόνο μια μερική έκλειψη, ξεκινώντας πριν την ανατολή του ηλίου.

Ολική Σεληνιακή Έκλειψη - 28 Σεπτεμβρίου

Οι ουρανό-παρατηρητές θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να δουν το φεγγάρι να "ματώνει" το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου, όταν μία άλλη Ολική Σεληνιακή Έκλειψη θα περάσει πάνω από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική.

Η ολική έκλειψη αρχίζει στις 05:07 π.μ. ώρα Ελλάδος, και θα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ως η τελευταία της τετράδας των εκλείψεων που άρχισε την άνοιξη του 2014. Δεδομένου ότι αυτή η έκλειψη θα συμπέσει με μια ιδιαίτερα στενή Σούπερ Σελήνη, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. 
(Δείτε περισσότερα για το "Ματωμένο Φεγγάρι" εδώ: http://nightskygreece.blogspot.gr/2014/10/blog-post_77.html)

Πλανητικές Συζυγίες

Τα όμορφα "ζευγαρώματα" των πλανητών είναι πάντα εντυπωσιακά και αξιοσημείωτα. Στις 30 Ιουνίου το σούρουπο, κοιτάξτε προς το χαμηλό δυτικό ουρανό για την υπέρλαμπρη Αφροδίτη δίπλα στο μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία.

Αυτοί οι δύο φωτεινοί πλανήτες στο ουρανό της Γης θα λάμψουν πολύ κοντά μεταξύ τους, απέχοντας μόλις 0,3 μοίρες απόσταση στον ουρανό. Αυτό είναι αρκετά κοντά ώστε το ζευγάρι να καλυφθεί με μόνο το μικρό δάχτυλό σας στο μήκος του βραχίονα. Ως μπόνους, 11 ημέρες νωρίτερα το φεγγάρι θα προσεγγίσει το κοσμικό δίδυμο σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.

Στις 23 Οκτωβρίου ξημερώματα, πολύ χαμηλά στον ανατολικό ουρανό, ο πλανήτης που αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση όλων για παρατήρηση με γυμνό μάτι θα είναι στην καλύτερη θέση του για την χρονιά. Ο Ερμής θα προσεγγίσει ένα φωτεινό τρίο πλανητών πολύ ψηλότερα στον ουρανό - Δίας, Αφροδίτη και Άρης σχηματίζουν ένα κοσμικό τρίγωνο.

Σεληνιακές Συναντήσεις

Σε δύο περιπτώσεις, φέτος, το φεγγάρι θα προσεγγίσει φωτεινούς πλανήτες και αστέρια στον ουρανό, κάνοντας πραγματικά εντυπωσιακούς σχηματισμούς στον ουρανό. Στις 8 Οκτωβρίου την αυγή, κοιτάξτε για το μισοφέγγαρο να προσεγγίζει τέσσερις πλανήτες ορατούς με γυμνό μάτι στον ανατολικό ουρανό. Το φεγγάρι μας θα προσεγγίσει την Αφροδίτη, τον Άρη και τον Δία, με τον Ερμή λίγο πιο κάτω από το κοσμικό τρίο.

Στη συνέχεια, ο χορός των πλανητών συνεχίζεται το πρωί της 7ης Νοεμβρίου, καθώς η σελήνη έρχεται πίσω για μια επανάληψη. Αυτή τη φορά συναντάει την Αφροδίτη και τον Άρη σε ένα όμορφο συνδυασμό. Οι ουρανό-παρατηρητές θα παρατηρήσουν την ξεχωριστή αντίθεση στο χρώμα μεταξύ των πλανητών, καθώς η Αφροδίτη λάμπει λευκή και ο Άρης κόκκινος.

Έκπληξη Κομήτη;

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, ο κομήτης Καταλίνα (C/2013 U10) μπορεί να φωτίζεται αρκετά το Δεκέμβριο για να φανεί με κιάλια (και ενδεχομένως ακόμη και με γυμνό μάτι), καθώς ανεβαίνει ψηλότερα κάθε μέρα τις πρώτες πρωινές ώρες στους ουρανούς.


Ο Κομήτης Καταλίνα στις 30 Ιουνίου 2014, από το Stixendorf, Αυστρία.
Photo Credit: Michael Jäger 

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο κομήτης θα είναι ορατός τα ξημερώματα στο νοτιοανατολικό ουρανό, περνώντας μόλις 5 μοίρες μακριά από την λαμπρή Αφροδίτη. 
Αν ο κομήτης όντως φτάσει πράγματι το προβλεπόμενο 4ο μέγεθος σε φωτεινότητα, τότε αυτός ο συνδυασμός δίνει μια τρομερή ευκαιρία για φωτογραφία. Με την Πρωτοχρονιά του 2016, ο κομήτης Καταλίνα θα περνά δίπλα σε ένα από τα φωτεινότερα αστέρια, τον Αρκτούρο, μόνο μισή μοίρα μακριά. Άλλος ένας καταπληκτικός τρόπος για να κλείσει άλλος ένας υπέροχος χρόνος παρατήρησης αστεριών.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου