Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Δείτε Τον Κομήτη Lovejoy Στον Ουρανό

Ο Κομήτης Lovejoy (C/2014 Q2)
Photo Credit: Rolando Ligustri

Ενώ ανακαλύφθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ο κομήτης Lovejoy (C/2014 Q2) τώρα φωτίζεται γρήγορα ώστε να είναι ορατός στο γυμνό μάτι καθώς κινείται από το βαθύ ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου σε προνομιακή θέση παρατήρησης σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Ο κομήτης είχε ήδη κάνει ένα Χριστουγεννιάτικο σόου λάμποντας πρασινωπός.

Αυτός ο παγωμένος επισκέπτης επισημάνθηκε για πρώτη φορά στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος από τον συνονόματό του Terry Lovejoy, ένας Αυστραλός αστρονόμος, χρησιμοποιώντας ένα κοινό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο με καθρέφτη μόνο οκτώ ιντσών. Ο ίδιος παρατηρούσε τον κομήτη ενώ ήταν ακόμα πολύ αμυδρός, 15ου μεγέθους.

Οι προβλέψεις δεν ήθελαν τον κομήτη να γίνεται ορατός στο γυμνό μάτι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή το Φεβρουάριο του 2015. Ωστόσο, οι κομήτες μπορεί να είναι απρόβλεπτοι, με χαοτική δραστηριότητα στην επιφάνεια καθώς ζεσταίνονται και λιώνουν ενώ πλησιάζουν τον ήλιο κατά τη διάρκεια της τροχιάς τους. Από το καλοκαίρι, η φωτεινότητα του κομήτη έχει εκατοντάδες φορές αυξηθεί.

Στην πραγματικότητα, ο κομήτης έχει φτάσει το μέγεθος 5, πράγμα που σημαίνει ότι τεχνικά έχει φτάσει σε επίπεδα ορατότητας με γυμνό μάτι ήδη. Είναι πλέον ένας εύκολος στόχος για να βρείτε με κιάλια.

Και αν ο κομήτης Lovejoy συνεχίζει να φωτίζεται, οι αστρονόμοι λένε ότι μπορεί ακόμη και να φτάσει σε μέγεθος 4.1 στα μέσα Ιανουαρίου, το οποίο θα τον καθιστούσε μόλις ορατό με γυμνό μάτι από προάστια πόλεων με φωτορύπανση.

Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε τον κομήτη είναι χρησιμοποιώντας κιάλια καθώς τώρα ταξιδεύει μέσα από το νότιο αστερισμό Λαγωός, ακριβώς νότια του αστερισμού του Ωρίωνα.

Περιμένετε μέχρι αργά το βράδυ, κοντά ή μετά τα τοπικά μεσάνυχτα, για τον κομήτη να ανατείλει στο νοτιοανατολικό ουρανό και να απομακρυνθεί από το θολό ορίζοντα. Καθώς ο κομήτης Lovejoy συνεχίζει να προχωράει υψηλότερα στο βόρειο ουρανό, θα προσφέρει όμορφες ευκαιρίες για φωτογραφίες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου