Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Η Σελήνη Συναντά Σμήνη Αστέρων

Photo Credit: Roy Cohutta

Ψάχνετε για το τέλειο δώρο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Μερικά στολίδια του βαθέως ουρανού προσφέρονται στους αστροπαρατηρητές αυτή την εβδομάδα, ενόψει της ρομαντικής γιορτής, χάρη στη Σελήνη που μας δείχνει τον δρόμο.

Ζωδιακό Φως. Περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα της Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου, και για το υπόλοιπο αυτής της εβδομάδας, οι έμπειροι παρατηρητές του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο μπορούν να ψάξουν ένα από τα πιο όμορφα και αιθέρια αστρονομικά φαινόμενα, το ζωδιακό φως. Αυτή η δέσμη φωτός σε σχήμα πυραμίδας, προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία που ανακλάται από την κοσμική σκόνη μεταξύ των πλανητών. Η καλύτερη στιγμή για να πιάσετε αυτό το αμυδρό φως είναι περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, κοιτάξτε προς το δυτικό ορίζοντα από σκοτεινό τοπίο.


Ζωδιακό Φως
Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Phototgraphy

Η Σελήνη και Η Παρθένος. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, 9 Φεβρουαρίου, ρίξτε μια ματιά στην σελήνη, η οποία θα σας δείξει τον δρόμο για το 250 έτη φωτός μακρινό μπλε αστέρι, Στάχυ, στον αστερισμό της Παρθένου. O σπινθηροβόλος Στάχυς θα απέχει μόλις 6 μοίρες από το φεγγάρι, λίγο περισσότερο από το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Ο Στάχυς κατατάσσεται ως το 15ο πιο λαμπρό αστέρι, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα διπλό άστρο, του οποίου οι δύο αστρικές σφαίρες είναι σε τροχιά η μία γύρω από την άλλη, απέχοντας μόνο 11 εκατομμύρια μίλια (17,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα), πιο σφιχτά από ότι Ερμή περιφέρεται γύρω από τον ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα. 


Ο Στάχυς, το κύριο αστέρι του αστερισμού της Παρθένου.
Photo Credit: Greg Parker

H Σελήνη και O Κρόνος. Όσοι ξυπνούν νωρίς την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, μπορούν να δουν το τελευταίο τέταρτο του φεγγαριού να δείχνει τον Κρόνο και το φωτεινό πορτοκαλί αστέρι Αντάρη τις ώρες πριν την αυγή. Από το πρωί της Παρασκευής, η σελήνη θα έχει περάσει στην απέναντι πλευρά του Κρόνου. Το κοσμικό δίδυμο και ο 600 έτη φωτός μακρινός Αντάρης, θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό τριγωνικό σχήμα. Στρέψτε το μικρό τηλεσκόπιο σας στον πραγματικό "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" και παρατηρείστε τη συνοδεία των δορυφόρων του.


Ο Αστερισμός του Σκορπιού
Photo Credit: Akira Fujii/David Malin

Σελήνη και Messier 9. Οι ουρανό-παρατηρητές τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου, μπορεί να παρατηρήσουν το γιγάντιο σφαιρωτό σμήνος αστέρων Μεσσιέ 9, να αιωρείται στην άκρη του Γαλαξία μας. Με μέγεθος 7,7, αυτό το σμήνος εκατοντάδων χιλιάδων αστεριών εμφανίζεται ως μία μικρή, θολή κηλίδα μέσα από κιάλια. Ωστόσο, ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο θα εμφανίσει ορισμένα από τα εξωτερικά αστέρια που περιβάλλουν τον πυρήνα του. Ενώ το Μεσσιέ 9 βρίσκεται περίπου 26.000 έτη φωτός μακριά, εμφανίζεται μόνο 2 μοίρες στην επάνω δεξιά πλευρά της σελήνης, μια απόσταση που ισοδυναμεί με τέσσερις σεληνιακούς δίσκους δίπλα-δίπλα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει δει μέσα σε αυτή
την αστρική μπάλα 250.000 ξεχωριστά αστέρια.
Photo Credit: NASA & ESA

Σελήνη και Messier 25. Μέχρι την Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, ο φυσικός δορυφόρος της Γης θα πάρει τη θέση του δίπλα σε ένα άλλο θησαυρό του βαθέως ουρανού που ονομάζεται Μεσσιέ 25. Αυτό το ιστορικό σμήνος αστέρων ανακαλύφθηκε γύρω στο 1745 αλλά δεν καταγράφτηκε, ξανά ανακαλύφθηκε το 1866. Το ανοιχτό σμήνος αστέρων όταν το βλέπουμε από ένα σκοτεινό μέρος μοιάζει με μια αχνή κηλίδα με γυμνό μάτι. Αλλά κιάλια θα αποκαλύψουν περίπου τρεις δεκάδες αστέρια μαζεμένα όλα τους να κάθονται περίπου 2.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Το σμήνος αστέρων Messier 25
Photo Credit: Siggi Kohlert, astroimages.de


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

1 σχόλιο: