Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Αστρονόμοι Ανακάλυψαν Εξαιρετικά Σπάνιο Τετραπλό Κβάζαρ

Τα τέσσερα κβάζαρ υποδεικνύονται με βέλη. Τα κβάζαρ είναι ενσωματωμένα σε ένα γιγαντιαίο νεφέλωμα ορατό
στην εικόνα ως ένα μπλε νέφος. Αυτή η εικόνα βασίζεται σε παρατηρήσεις του
10 μέτρων τηλεσκοπίου Keck στη Χαβάη.
Photo Credit: MPIA

Χρησιμοποιώντας το Παρατηρητήριο W.M. Keck στη Χαβάη, μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Joseph Hennawi, του Ινστιτούτου Max Planck Για Την Αστρονομία, ανακάλυψαν το πρώτο τετραπλό κβάζαρ: τέσσερις σπάνιες ενεργές μαύρες τρύπες που βρίσκονται κοντά η μία με την άλλη. Το κουαρτέτο βρίσκεται σε μια από τις πιο μεγάλες δομές που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί στο μακρινό σύμπαν και περιβάλλεται από ένα γιγάντιο νεφέλωμα ψυχρού, πυκνού αερίου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην έκδοση του περιοδικού Science της 15ης Μαΐου 2015.

Οι πιθανότητες για μία τέτοια ανακάλυψη είναι μία στα δέκα εκατομμύρια. Είναι σαν να "χτύπησαν" το τζάκποτ, αλλά το να χτυπήσει κανείς το τζάκποτ τέσσερις φορές στη σειρά είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Κβάζαρ θεωρείτε κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας, που εμφανίζεται στο ορατό φως ως σημειακή πηγή, σαν αστέρας, παρά ως εκτεταμένο σώμα - όπως οι γαλαξίες. Διακρίνονται από τους αστέρες από τη μεγάλη μετατόπιση προς το ερυθρό που παρουσιάζουν τα φάσματά τους, ενώ ταυτοχρόνως αποτελούν και σημειακές ραδιοπηγές. Παρότι μέχρι τη δεκαετία του 1990 υπήρχε κάποια αμφιβολία ως προς τη φύση τους, όλοι σχεδόν οι αστροφυσικοί συμφωνούν σήμερα ότι αυτό που βλέπουμε ως κβάζαρ είναι μία σχετικώς πυκνή άλως υλικού που περιβάλλει την κεντρική μαύρη τρύπα μεγάλης μάζας ενός νεαρού γαλαξία.

Τα κβάζαρ αποτελούν μια σύντομη φάση στην εξέλιξη του γαλαξία, τροφοδοτούνται από την πρόσπτωση υλικού σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, είναι τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο Σύμπαν, λάμπουν εκατοντάδες φορές πιο φωτεινά από τους γαλαξίες που τους φιλοξενούν, οι οποίοι περιέχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια. Αλλά αυτά τα υπερφωτεινά περιστατικά διαρκούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της ζωής ενός γαλαξία, γι'αυτό οι αστρονόμοι πρέπει να είναι πολύ τυχεροί για να πιάσουν οποιοδήποτε γαλαξία σε αυτή την φάση. Ως αποτέλεσμα, τα κβάζαρ είναι εξαιρετικά σπάνια στον ουρανό και συνήθως χωρίζονται από εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός το ένα από το άλλο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου