Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Το Νησί Του Πάσχα

Photo Credit: Loukas Hapsis Photography

Το Νησί του Πάσχα, στα αγγλικά Easter Island και επίσης γνωστό ως Ράπα Νούι στην ομώνυμη τοπική γλώσσα, είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλής. Έχει πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους, θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο. Το όνομα «Νησί του Πάσχα» το πήρε από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.

Photo Credit: Loukas Hapsis Photography

Oι πρώτοι άποικοι στο Νησί Του Πάσχα ήταν από τα νησιά Μαρκέζας των νήσων Γκάμπιερ της Γαλλικής Πολυνησίας, περίπου το 500. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες οι πρώτοι άποικοι έφθασαν εδώ από την Ούρου, που βρίσκεται στα σύνορα της Βολιβίας, του Περού και της Χιλής. 

Photo Credit: Loukas Hapsis Photography

Μεγάλο είναι το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το νησί, εξαιτίας της ύπαρξης μνημείων, λαξευμένων μορφών, ταφικών μνημείων, κτηρίων και μνημείων που αποδίδονται σε γηγενείς αρχαιότερων εποχών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα γιγάντια λίθινα αγάλματα, γνωστά ως Μοάι, τα οποία πολλές φορές απεικονίζουν αρχαίους θεούς των αρχαίων κατοίκων του νησιού, ύψους έως και 10 μέτρων. Τα αρχαιότερα αγάλματα χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ.. Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ράπα Νούι ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Photo Credit: Loukas Hapsis Photography

Πιο συγκεκριμένα, τα Μοάι είναι μονολιθικά αγάλματα, κατασκευασμένα από ηφαιστειακή τέφρα της περιοχής Ράνο Ραράκου, που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές, προγόνους των ιθαγενών του νησιού. Το κεφάλι τους είναι πιο μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους, πλησιάζοντας σχεδόν τα 3/5 του μεγέθους του σώματος. Μερικές φορές τα Μοάι φέρουν καπέλο. Σήμερα οι κόγχες των ματιών τους είναι άδειες, αλλά κάποτε περιείχαν κόρες ματιών, όπως επιδεικνύεται στο μοναδικό Μοάι που έχει βρεθεί με οφθαλμούς. Σήμερα συνολικά έχουν βρεθεί 887 μοάι στο νησί. Τα αγάλματα ζυγίζουν από 75 έως 86 τόνους, ενώ έχει ανακαλυφθεί και ένα ημιτελές άγαλμα, που υπολογίζεται πως σε πλήρη μορφή θα έφτανε σε ύψος τα 21 μέτρα. Είναι πολύ εντυπωσιακά και αρκετά μυστηριώδη γιατί δεν γνωρίζουμε πως τα μετέφεραν.

Photo Credit: Loukas Hapsis Photography

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου