Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ο Αστεροειδής Παλλάς Σε Αντίθεση

Εικόνες υψηλής ανάλυσης από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνθέτουν ένα μοντέλο του αστεροειδή Παλλάς.
Photo Credit: NASA/Hubble Space Telescope

Ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα, ο 2 Παλλάς, θα είναι στα καλύτερα του στον βραδινό μας ουρανό, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, καθώς φτάνει επίσημα σε αντίθεση, δηλαδή στο σημείο όπου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ήλιο.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, ο - 338 μιλίων εύρους - Παλλάς, θα λάμπει με 9ο μέγεθος, ενώ θα αποτελεί εύκολο στόχο για κιάλια, ακόμα και από προάστια πόλεων με φωτορύπανση.

Ο αστεροειδής Παλλάς λάμπει κοντά στο φωτεινό αστερισμό του Ηρακλή, που βρίσκεται ψηλά στο νοτιοανατολικό ουρανό το βράδυ, περίπου 19 μοίρες δεξιά του φωτεινό αστεριού Βέγα.

Επειδή πολλά από τα αστέρια στο οπτικό πεδίο μέσα από κιάλια μπορεί να μοιάζουν ίδια, ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίσετε έναν αστεροειδή είναι από την κίνηση του. Παρατηρήστε τον ουρανό στο σημείο που βρίσκεται ο αστεροειδής, σημειώνοντας την θέση των αστεριών. Μετά από μία με δύο νύχτες παρατηρήστε ξανά τα αστέρια σε αυτή την περιοχή του ουρανού. Θα ανακαλύψετε πως το αστέρι που έχει κινηθεί είναι ο αστεροειδής Παλλάς. 

Ανακαλύφθηκε στις 28 Μαρτίου 1802 από τον Χάινριχ Βίλχελμ Όλμπερς, από τη Βρέμη στη Γερμανία. Η επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνειά του αστεροειδή υπολογίζεται ότι είναι 54,5 φορές μικρότερη από αυτή στην επιφάνεια της Γης. Ο αστεροειδής Παλλάς περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 7 ώρες και 49 λεπτά.

Διαβάστε για τον αστερισμό του Ηρακλή εδώ: 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου