Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Παρατήρηση Νυχτερινού Ουρανού Από Παιδιά

Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography

Στα πλαίσια εκμάθησης μαθητών δημοτικού σχολείου πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015, αστροβραδιά με θέμα παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.

Πρόκειται για μία προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14 Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας, στα πλαίσια εκπαιδευτικών δράσεων, να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στον κόσμο της αστρονομίας και της παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού. 




Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Γιώργο Παπαργύρη και τον κύριο Κωνσταντίνο Μπαλατσούκα για την εξαιρετική επικοινωνία που είχαμε και για την ευκαιρία που μου έδωσαν να συμβάλω έστω και έμμεσα σε αυτή τους την προσπάθεια, που σκοπό έχει την μόρφωση νέων παιδιών και την ενθάρρυνση των πρώτων τους βημάτων στον κόσμο της αστρονομίας. Τους ευχαριστώ πολύ που με εμπιστεύτηκαν.

Είναι σημαντικό τέτοιες προσπάθειες να συμβαίνουν και να επιβραβεύονται, καθώς ανοίγουν νέους και δημιουργικούς δρόμους σε νέα παιδιά, βρίσκοντας τους υγιείς ενδιαφέροντα και διευρύνοντας τους ορίζοντες τους. Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για αυτή τους την ιδέα και ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ανθρώπους που την έκαναν πραγματικότητα.

Στα πλαίσια της αποψινής αστροβραδιάς του σχολείου, ετοιμάσαμε έναν οδηγό παρατήρησης για μικρούς και μεγάλους, τον οποίο σας παραθέτουμε παρακάτω.

Ο Ουρανός Απόψε - 12/06/2015

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015, η Σελήνη θα είναι 24 ημερών. Ο δίσκος της θα φωτίζεται κατά ποσοστό 18%. Η Ανατολή του Ηλίου είναι στις 6:01, ενώ η Δύση του Ηλίου στις 20:46.

Ο αστεροειδής Παλλάς λάμπει κοντά στο φωτεινό αστερισμό του Ηρακλή, που βρίσκεται ψηλά στο νοτιοανατολικό ουρανό το βράδυ, περίπου 19 μοίρες δεξιά του φωτεινού αστεριού Βέγα.

Οι Πλανήτες
  • Η Αφροδίτη φαίνεται καλύτερα στις 21:03, ενώ βρίσκεται 31 μοίρες πάνω από το δυτικό ορίζοντα.
  • Ο Δίας φαίνεται καλύτερα στις 21:03, ενώ βρίσκεται 38 μοίρες πάνω από το δυτικό ορίζοντα.
  • Ο Κρόνος φαίνεται καλύτερα στις 23:54 όταν εμφανίζεται 33 μοίρες πάνω από το νότιο ορίζοντα.

Άλλα Ουράνια Αντικείμενα
  • Το Σμήνος της Κυψέλης, ή αλλιώς Μ44, είναι ένα ανοιχτό σμήνος αστέρων στον αστερισμό του Καρκίνου, φαίνεται καλύτερα στις 21:56 ενώ είναι 21 μοίρες πάνω από το δυτικό ορίζοντα.
  • Ο Γαλαξίας του Μπόντε, γνωστό και ως Μ81, στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, φαίνεται καλύτερα στις 22:02 ενώ είναι 45 μοίρες πάνω από το βορειοδυτικό ορίζοντα.
  • Ο Γαλαξίας Μ101, στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, φαίνεται καλύτερα στις 22:05 ενώ είναι 73 μοίρες πάνω από τον Βόρειο ορίζοντα.
  • Το Μ5, γνωστό και ως NGC 5904, είναι ένα σφαιρωτό σμήνος αστέρων στον αστερισμό Όφις, φαίνεται καλύτερα στις 23:20 ενώ είναι 54 μοίρες πάνω από το Νότιο ορίζοντα.
  • Το Μ3, γνωστό και ως NGC 5272, είναι ένα σφαιρωτό σμήνος σε απόσταση περίπου 34.000 ετών φωτός στον αστερισμό Θηρευτικοί Κύνες. Αποτελείται από περίπου μισό εκατομμύρια άστρα. Φαίνεται καλύτερα στις 22:02 ενώ είναι 79 μοίρες πάνω από το Νότιο ορίζοντα.
  • Το Μ53, γνωστό και ως NGC 5024, είναι ένα σφαιρωτό σμήνος σε απόσταση περίπου 60.000 ετών φωτός στον αστερισμό Κόμη Βερενίκης. Φαίνεται καλύτερα στις 22:02 ενώ είναι 67 μοίρες πάνω από το Νοτιοδυτικό ορίζοντα.


Καλή Παρατήρηση!!!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου