Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Κομήτης Της Rosetta

Ο κομήτης 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko.
Photo Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM

Για δύο βραδιές, αρχίζοντας από την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, ο κομήτης 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko θα προσφέρει μία πολύ όμορφη θέα για όσους κατέχουν ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, χάρη στο εμφανή κοντινό του πέρασμα στο φωτεινό αστρικό σμήνος Κυψέλη.

Ο κομήτης είναι γνωστός, βέβαια, λόγω του διαστημόπλοιου Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, που αυτήν την περίοδο είναι σε τροχιά γύρω από τον κομήτη. Ο παγωμένος διαστημικός βράχος έχει ταχύτητα περίπου 74 χιλιάδες μίλια ανά ώρα (120.000 χιλιόμετρα ανά ώρα) και είναι περίπου στη μέση ανάμεσα στις τροχιές της Γης και του Άρη.

Photo Credit: ESA

Ο κομήτης λάμπει αμυδρά, σε μέγεθος 12, και φαίνεται καλύτερα από μια σκοτεινή τοποθεσία, χρησιμοποιώντας ένα μεσαίο έως μεγάλο τηλεσκόπιο με τουλάχιστον ένα καθρέφτη 10-ιντσών.

Η εύρεση της θέσης του θα γίνει πολύ πιο εύκολη, δεδομένου ότι θα βρίσκεται μόνο 2 μοίρες βόρεια του αστρικού σμήνους Κυψέλη, επίσης γνωστό ως Messier 44 στον αστερισμό του Καρκίνου. Τα δύο αντικείμενα μπορεί να φαίνονται κοντά μεταξύ τους, αλλά είναι σε πολύ διαφορετικές αποστάσεις, καθώς το αστρικό σμήνος βρίσκεται 577 έτη φωτός μακριά ενώ ο κομήτης απέχει 165 εκατομμύρια μίλια (266 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page:https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου