Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Το Δαιμονικό Αστέρι

Ο αστερισμός του Περσέα
Photo Credit: A. Fujii

Την ημέρα του Halloween, Σάββατο 31 Οκτώβρη, όσοι βγουν έξω για "φάρσα ή κέρασμα" μπορούν να κυνηγήσουν ένα πραγματικό αστρικό δαίμονα στον ουρανό. Εκείνη τη νύχτα, το αστέρι Algol, που είναι ορατό με γυμνό μάτι και βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα, ανατέλλει ψηλά στο βορειοανατολικό ουρανό. Το αστέρι αυτό αντιπροσωπεύει το μάτι της Μέδουσας από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, αλλά αυτό που το κάνει τόσο απόκοσμο είναι ότι φαίνεται να μας κλείνει πονηρά το μάτι.

Το αραβικό όνομα του Αλγκόλ (Algol) που σημαίνει κεφαλή του Δαίμονα, είναι από πολύ παλιά είναι γνωστό ως Δαίμονας, βρίσκεται 93 έτη φωτός μακριά και είναι στην πραγματικότητα δύο αστέρια που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο. Από την οπτική μας γωνία εδώ στη Γη, τα δύο αστέρια ευθυγραμμίζονται έτσι ώστε το ένα να αποκρύπτει το άλλο κάθε 2,867 ημέρες, ή 68 ώρες, 48 λεπτά και 59,9 δευτερόλεπτα. Έτσι ο Algol θα φαίνεται αρχικά αχνός και έπειτα λαμπρός. 


Έκλειψη σε σύστημα διπλού άστρου.
Photo Credit: Wikimedia Commons

Μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε το Δαιμονικό Αστέρι στον αστερισμό του Περσέα, κοντά στον αστερισμό της Κασσιόπης και το λαμπερό αστέρι Αίγα του αστερισμού Ηνίοχου. 


Η Αίγα στον αστερισμό του Ηνίοχου
Photo Credit: www.Casa Astro.com

Διαβάστε για τον αστερισμό του Περσέα 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου