Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Τα Σημαντικά Αστρονομικά Γεγονότα Του 2016

Ο Πλανήτης Άρης
Photo Credit: NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Ο Άρης θα βρίσκεται στο μεγαλύτερο και πιο λαμπρό του σημείο το Μάιο, ενώ το φθινόπωρο θα περάσει κοντά σε ένα διάσημο νεφέλωμα. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι όταν ο μικροσκοπικός πλανήτης Ερμής θα περάσει μπροστά από τον ήλιο, και θα εμφανιστεί ως μία μαύρη κηλίδα που θα διασχίζει την επιφάνεια του ήλιου.


Ο πλανήτης Ερμής περνάει μπροστά από την επιφάνεια του Ήλιου το 2006.
Photo Credit: ESA, NASA, SOHO

Ο Ήλιος μας επιφυλάσσει το πιο εκπληκτικό ουράνιο θέαμα για φέτος, μια ολική έκλειψη, καθώς το φεγγάρι θα περάσει από μπροστά του στις 9 Μαρτίου. Η πλήρη κάλυψη, ή ολότητα, θα διαρκέσει τέσσερα λεπτά και θα είναι ορατή κατά μήκος μίας στενής ζώνης που περιλαμβάνει την νοτιοανατολική Ασία, από την Ινδονησία στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ως μερική έκλειψη θα είναι ορατή σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή, όπως στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, της Ωκεανίας και της Αυστραλίας.

Η Ολική Ηλιακή Έκλειψη τον Αύγουστο του 2008.
Photo Credit: Constantinos Emmanouilidis, Hana Druckmullerova, Miloslav Druckmuller

Πολλές από τις μεγάλες ετήσιες βροχές μετεώρων φέτος, δυστυχώς, δεν θα φαίνονται ικανοποιητικά λόγω του έντονου φωτός του φεγγαριού, αλλά οι Ήτα Υδροχοΐδες θα προσφέρουν αρκετά πεφταστέρια για να κάνετε ευχές. Τα συντρίμμια σε μέγεθος κόκκων άμμου από τον φημισμένο κομήτη του Halley θα πέφτουν στη γήινη ατμόσφαιρα το βράδυ της 6ης Μαΐου και τις ώρες πριν από την αυγή της 7ης Μαΐου και φέτος η κορύφωση τους συμπίπτει με μία νέα σελήνη. Έτσι οι ουρανοί θα είναι αρκετά σκοτεινοί για τους αστροπαρατηρητές, ώστε να μπορέσουν να δουν ακόμα και τους πιο αμυδρούς διάττοντες. Σε σκοτεινά τοπία στο βόρειο ημισφαίριο, αναμένονται περίπου 30 μετέωρα ανά ώρα, ενώ στο Νότιο Ημισφαίριο ενδέχεται να έχετε ένα υψηλότερο ποσοστό στα 60 μετέωρα ανά ώρα.


Ήτα Υδροχοΐδες πάνω από την Florida.
Photo Credit & Copyright: Jeff Berkes

Οι ουρανό-παρατηρητές έχετε μια πραγματικά σπάνια ευκαιρία να απολαύσετε τον Ερμή να γλιστράει πάνω στην επιφάνεια του ήλιου, στις 9 Μαΐου. Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν πριν δέκα χρόνια. Η μικροσκοπική μαύρη σιλουέτα του πλανήτη θα κάνει περίπου επτά ώρες για να ταξιδέψει πάνω σε όλη την επιφάνεια του ηλιακού δίσκου, από τις 13:12 έως τις 20:42 ώρα Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι, καιρού επιτρέποντος, το σύνολο της διέλευσης θα είναι ορατό από την Αμερική και την Ευρώπη, και θα είναι ορατή από το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και σε τμήματα της Ασίας. Στην ανατολική Ασία και την Αυστραλία, δυστυχώς το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό δεδομένου ότι εκεί θα είναι νύχτα. ΠΡΟΣΟΧΉ: Ποτέ μην κοιτάτε τον ήλιο με γυμνό μάτι!

Ο κατακόκκινος Αντάρης δίπλα από το Σμήνος Αστέρων Μ4.
Photo Credit: stargazerbob@aol.com

Στις 23 και 24 Αυγούστου, μετά το σούρουπο, μία ενδιαφέρουσα ευθυγράμμιση ανάμεσα σε δύο από τους φωτεινότερους πλανήτες ορατούς με γυμνό μάτι, τον Άρη και τον Κρόνο, μαζί με τον Αντάρη, το κύριο αστέρι του αστερισμό του Σκορπιού. Ιδιαίτερα ελκυστικές θα είναι οι ανταγωνιστικές πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις του Άρη και του "αντιπάλου" του, Αντάρη. Το κοσμικό τρίο θα αποτελέσει μια κάθετη γραμμή χαμηλά στο νοτιοδυτικό βραδινό ουρανό που θα πρέπει εύκολα να χωράει σε οπτικό πεδίο από κιάλια.

Ο Δίας και η Αφροδίτη στην Νορβηγία.
Photo Credit: Timothy Boocock, Wikipedia Commons

Δύο από τα φωτεινότερα ουράνια αντικείμενα - μετά τον ήλιο και την σελήνη - θα έχουν μια πολύ στενή επαφή στις 27 Αυγούστου. Οι γειτονικοί μας πλανήτες Αφροδίτη και Δίας θα έχουν μία θεαματική στενή προσέγγιση κατά το σούρουπο, πολύ χαμηλά στον δυτικό ουρανό. Οι δύο πλανήτες θα φαίνονται να απέχουν μόλις 10 λεπτά τόξου - ίσο μόνο με το ένα τρίτο της διαμέτρου του δίσκου της σελήνης στον ουρανό. Επειδή αυτό το γεγονός θα λάβει χώρα τόσο χαμηλά στον ορίζοντα, οι πλανήτες θα μάχονται τη λάμψη του λυκόφωτος. Κιάλια θα κάνουν την παρατήρηση πιο ευχάριστη.

Το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσα
Photo Credit: Credit: ESO/VPHAS+ team
Ενώ ο Άρης θα βρίσκεται σε αντίθεση στον ουρανό νωρίτερα φέτος - στις 22 Μαΐου - θα "ποζάρει" με ένα από τα πιο διάσημα νέφη αερίου και σκόνης, το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσα, στις 28 του Σεπτέμβρη. Μόλις πέσει το σκοτάδι στις 28 Σεπτεμβρίου, ο κόκκινος πλανήτης θα είναι ένας βολικός δείκτης για να στρέψετε, αν έχετε, ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο στο 4.000 έτη φωτός μακρινό νεφέλωμα Λιμνοθάλασσα. Τα δύο ουράνια αντικείμενα θα εμφανίζονται να απέχουν λιγότερο από 1 μοίρα, καθιστώντας το εύκολο να χωρέσουν μέσα στο ίδιο οπτικό πεδίο σε κιάλια και τηλεσκόπια, ενώ σίγουρα θα αποτελέσουν μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή ευκαιρία για φωτογραφίες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη


The Sky Is The Limit.. Join Us!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου