Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Γιατί Έχουμε Δίσεκτα Έτη;

Το Καλαντάρι Του Φεβρουαρίου
Photo Credit: Très riches heures du duc de Berry/Limbourg brothers - R.M.N/R.-G. Ojéda

Δίσεκτο ονομάζεται το έτος το οποίο έχει μία παραπάνω ημέρα. Ενώ κανονικά το έτος έχει 365 ημέρες το χρόνο στα δίσεκτα έτη έχουμε 366. Αυτό ξεκίνησε το 44 π.Χ. όταν ο Ιούλιος Καίσαρας άλλαξε το ρωμαϊκό ημερολόγιο με τη βοήθεια του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη από την Αλεξάνδρεια. 

Ο Σωσιγένης, βασισμένος στους υπολογισμούς του πατέρα της αστρονομίας Ίππαρχου - ο οποίος έναν αιώνα νωρίτερα είχε προσδιορίσει ότι το ηλιακό έτος έχει διάρκεια ίση με 365,2422 ημέρες - θέσπισε ένα ημερολόγιο του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος πρόσθεταν ακόμη μία ημέρα, που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι η ημέρα αυτή, επειδή μετριόταν δύο φορές, ονομάζεται ακόμη και σήμερα "δις έκτη" και το έτος που την περιέχει "δίσεκτο".

Η Γη χρειάζεται στην πραγματικότητα 365.2422 ημέρες για να ολοκληρώσει μία περιστροφή γύρω από τον ήλιο, και ως αποτέλεσμα το ημερολόγιό μας υστερεί κατά περίπου ένα τέταρτο (1/4) της μέρας κάθε χρόνο. Έτσι προσθέτουμε μια πλήρη ημέρα κάθε τέταρτο έτος, δίνοντας του 366 ημέρες. Αυτό μας βοηθά να κρατήσουμε το ημερολόγιό μας σε συγχρονισμό με τις κινήσεις και τις εποχές της Γης.

Αλλά αυτό δημιουργεί ένα άλλο πρόβλημα. Τα δίσεκτα έτη είναι περίπου 11 λεπτά μεγαλύτερα από ότι η πραγματική περίοδος τροχιάς της Γης. Για να διορθωθεί αυτό, παραλείπουμε μία ημέρα στα έτη που διαιρούνται με το 100 αλλά δεν διαιρούνται με το 400. Έτσι, δεν υπήρχαν δίσεκτα έτη το 1700, 1800 και 1900, και δεν θα έχουμε το 2100, 2200 ή 2300.

Αρχικά, ο Φεβρουάριος είχε 29 ημέρες στα κοινά και 30 ημέρες στα δίσεκτα έτη, το 4 π.Χ. όμως ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε μία ημέρα, την οποία πρόσθεσε στο μήνα Αύγουστο που έφερε το όνομά του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου