Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Δίας, Ερμής και Αφροδίτη

Ερμής, Αφροδίτη, Άρης και Δίας
Photo Credit & Copyright: Shevill Mathers

Μία μεγάλη πρόκληση για παρατήρηση θα έχουν οι ουρανό-παρατηρητές το ηλιοβασίλεμα της 1ης Αυγούστου, καθώς ο Δίας, ο Ερμής και η Αφροδίτη και σχηματίζουν μια διαγώνια γραμμή στο πολύ χαμηλό δυτικό ορίζοντα.

Δεδομένου ότι η Αφροδίτη και ο Ερμής θα μάχονται το έντονο φως του λυκόφωτος, η καλύτερη θέα των δύο αυτών κόσμων θα είναι μέσα από κιάλια. Η Αφροδίτη θα είναι περίπου πέντε μοίρες πάνω από τον τοπικό ορίζοντα, ίσο με το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Το σύνολο της πλανητικής ευθυγράμμισης θα έχει εύρος περίπου 27 μοίρες κατά μήκος του ουρανού, περίπου τόσο ευρύ όσο η απόσταση μεταξύ του αντίχειρα και του μικρού δακτύλου σας τεντωμένων, στο μήκος του βραχίονα.

Ως επιπρόσθετη πρόκληση, δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε τον Βασιλίσκο, το κύριο αστέρι στον αστερισμό του Λέοντα. Ψάξτε για τον Βασιλίσκο στα μισά της διαδρομής κατά μήκος μιας νοητής γραμμής μεταξύ της Αφροδίτης και του Ερμή. Το αστέρι θα φαίνεται αμυδρά από τη σύγκριση και θα ενσωματωθεί στο έντονο φως του ηλιοβασιλέματος, έτσι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Καλύτερες ευκαιρίες παρατήρησης είναι για τους παρατηρητές στα νότια γεωγραφικά πλάτη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου